Stav članova ROS-a je da se ovim protestom više obeležava godišnjica protesta od prošle godine koji je ostao zapamćen po polivanju vodom tadašnjeg ministra prosvete dr Srđana Verbića.

Razlozi koji su navedeni za protest ispred Vlade i odluka o skraćivanju časova na 30 minuta su „kucanje na otvorena vrata“: predstavnici Vlade su već objavili dinamiku uvođenja platnih razreda, a zadatak sindikata obrazovanja je da se bore za što bolju startnu poziciju zaposlenih u obrazovanju, jer bez toga neće biti nikakvog povećanja plata zaposlenih u obrazovanju.

sos 01

A što se tiče neisplaćenih nagrada, u toku su pregovori i još nisu iscrpljeni svi legalni putevi pritisaka na predstavnike vlasti. Čak su se i ministar prosvete i ministarka za lokalnu samoupravu uključili u rešavanje ovog pitanja, koje se kao i uvek završava kod ministra finansija.

Javni protest i štrajk ima smisla kada nema drugih načina, osim marketinga kojim se neko promoviše za jedinog branioca sistema, što Unija očigledno koristi da stvori takvu sliku u javnosti.

Tri reprezentativna sindikata ozbiljno i odgovorno nastupaju zajedničkim stavovima u dijalogu sa predstavnicima Vlade i traže isto.

Šta će preduzeti i kada, takođe će zajednički odlučiti.

KOMENTARIŠI