Sindikat obrazovanja Srbije ne podržava ulični protest

Sindikat obrazovanja Srbije ne podržava ulični protest

Republički odbor Sindikata obrazovanja Srbije je na sednici održanoj 10. marta doneo odluku da ne podrži protest koji Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije organizuje 17. marta ove godine.

Stav članova ROS-a je da se ovim protestom više obeležava godišnjica protesta od prošle godine koji je ostao zapamćen po polivanju vodom tadašnjeg ministra prosvete dr Srđana Verbića.

Razlozi koji su navedeni za protest ispred Vlade i odluka o skraćivanju časova na 30 minuta su „kucanje na otvorena vrata“: predstavnici Vlade su već objavili dinamiku uvođenja platnih razreda, a zadatak sindikata obrazovanja je da se bore za što bolju startnu poziciju zaposlenih u obrazovanju, jer bez toga neće biti nikakvog povećanja plata zaposlenih u obrazovanju.

sos 01

A što se tiče neisplaćenih nagrada, u toku su pregovori i još nisu iscrpljeni svi legalni putevi pritisaka na predstavnike vlasti. Čak su se i ministar prosvete i ministarka za lokalnu samoupravu uključili u rešavanje ovog pitanja, koje se kao i uvek završava kod ministra finansija.

Javni protest i štrajk ima smisla kada nema drugih načina, osim marketinga kojim se neko promoviše za jedinog branioca sistema, što Unija očigledno koristi da stvori takvu sliku u javnosti.

Tri reprezentativna sindikata ozbiljno i odgovorno nastupaju zajedničkim stavovima u dijalogu sa predstavnicima Vlade i traže isto.

Šta će preduzeti i kada, takođe će zajednički odlučiti.

KOMENTARIŠI