Kon i Tiodorović upozoravaju na ozbiljnost situacije

Kon i Tiodorović upozoravaju na ozbiljnost situacije

Foto: Pixabay // ilustracija

Epidemiolozi i članovi Kriznog štaba Predrag Kon i Branislav Tiodorović upozoravaju za RTS da je situacije veoma ozbiljna. Noćas su preminule dve mlađe osobe iz Niša i Leskovca. Virus je ušao u porodice, a bolnice se pune. Kon upozorava da je u toku pravi rat u zdravstvenom sistemu. Tiodorović apeluje na mlade da shvate da mogu da seju oboljenje.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao za RTS da bi voleo da su najnovije mere donete bar dve nedelje ranije, ali ih pozdravlja. Kako je istakao, vrlo je bitno da su one počele da se sprovode i siguran je da će one dati efekta, ali je pitanje koliko će se to videti u ciframa, jer je virus već prodro u porodice.

Kon je rekao da je cilj da se zaustavi centar umnožavanja virusa u mestima zaražavanja i zabave, ali je virus već odatle ušao u porodice, što se prepoznaje kad počnu da obolevaju stariji.

Poručio je da je bitno da se prepozna kada neko ima simptome i da se odmah preduzmu mere izolacije. Kako ističe, daleko je značajnije da se te mere kontrolišu intenzivnije nego do sada. Kon navodi i da se prate kontakti i da je to ogroman posao.

Kada je reč o mestima zabave, dodao je da je sa merom rada do 21 čas praktično taj problem rešen. Poručuje da će oni koji rade ilegalno biti u ozbiljnom krivičnom delu.

Prema Konovim rečima, ranije smo se loše osećali sa 500 zaraženih dnevno, a sada smo došli do brojke od skoro 5.000, i to je spartanska situacija.

“Ono što se dešava u zdravstvenom sistemu je pravi rat i borba”, upozorio je.

Koliki je kolektivni imunitet

Osvrnuo se i na one koji ne žele da veruju u virus i upozorio da su protesti direktno mesto širenja virusa i da se u svakom okupljanju koje traje satima virus širi.

Predrag Kon je rekao da toliko toga treba da se uradi da bi se mere sprovodile, i da će to dati rezultate.

Govoreći o kolektivnom imunitetu, rekao je da je na Kriznom štabu čuo za rezultate jednog istraživanja koje kaže da je oko 20 ljudi steklo imunitet. Dodaje da to nije malo, ali da svakako nije dovoljno i da se tek sa 60 odsto može razmišljati o kolektivnom imunitetu.

Na pitanje kada očekuje stabilizaciju situacije, Kon je rekao da se nadao da ćemo u ovoj nedelji imati zaravnjenje, ali da brojke i dalje rastu, naročito u Beogradu. Kaže da može samo da želi da smo sad u maksimumu, a posebno ima vere u mere koje su donete.

Ističe da je reč o virusu koji prvi put pratimo u ovoj sezoni koja je najbolja za širenje respiratornih infekcija, i da su sva predviđanja spekulacije. Međutim, dodaje da bi trebalo da dođemo do zaravnjenja nakon ove nedelja, da vi se nastavio dalji rad jer je zdravstveni sistem na ivici opstanka.

Upozorio je da se mere moraju ozbiljno poštvati i naročito je apelovao na mlađe osobe.

Potrebna edukacija mladih

Epidemiolog Branislav Tiodorović upozorio je za RTS da je situacija veoma ozbiljna u Srbiji i da ćemo već daleko od nesigurne i nepovoljne epidemiološke situacije. Dodao je da očekuje dalji stalni priliv bolesnika u bolnice.

Izneo je i zabrinjavajuće podatke da je noćas umro mlad čovek iz Niša koji je bio 1975. godište, kao i jedan iz Leskovca 1970. godište.

“Traje jedna strašna bitka za živote iz minuta u minut”, rekao je Tiodorović.

Objasnio je da je i u prvoj fazi situacija prvo loša bila na severu zemlje, pa se kasnije proširila i na jug.

Tiodorović je rekao da je 40 odsto pozitivnih u uzrastu između 20 i 40 godona, što je mnogo mladih ljudi. Skrenuo im je pažnju da su oni virusonoše i da mogu sejati oboljenje na starije osobe.

Smatra da je potrebno edukovati mlade i ubediti ih, i nije pobornih nikakvih naredbi.

“Da shvate da je ovo vrlo ozbiljna epidemiološka situaciija”, naveo je Tiodorović.

Najvažnije da izdržimo do vakcine

Kaže i da će mera rada do 21 sat sigurno dati određene efekte, ali napominje da se to ne može ocenjivati pre 1. decembra.

Dodaje da moramo da budemo spremni i na teže mere, ne na policijski čas, nego na mere organizacije.

Tiodorović ima utisak i da je kontrola poštovanja mera sada dobra i veruje da će i to dati efekat.

Kada je reč o vakcini, ističe da moramo da sačekamo da one budu registrovane i prihvaćene.

“A najvažnije je da izdržimo dotle”, poručio je i dodao da će epidemija trajati.

Kaže da je cilj da se u decembar uđe sa zaravnjenjem, da bi se prešlo u potpunu kontrolu situacije.

KOMENTARIŠI