PODELI
PREDRAG KON, FOTO: TV CAPTURE

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon komentarisao je broj zaraženih koronavirusom i uticaj rada ugostiteljskih objekata.

“Epidemijski proces ima svoje zakonitosti, imamo inkubaciju, period koji mora da prođe kako bi se video efekat nekih mera. Taj broj dana je otprilike sedam, do deset”, izjavio je on.

Prema njegovim rečima, nakon dve nedelje zatvaranja tržnih centara i ugostiteljskih objekata “vrlo jasno se vidi delovanje mera” i usporavanje i pad broja zaraženih koronavirusom, ali da “mora da se kaže da je situacija i dalje vanredna”.

Kon je za televiziju Pink izjavio da je “medicinski deo (Kriznog štaba) kočničar za popuštanje mera u ovom trenutku”, kao i da bi “bilo tragično da napravimo grešku zbog nestrpljenja”.

On je rekao da mere ne mogu da se ublažavaju dok su kovid bolnice pune i da “moramo da vidimo jasno da se povećava otpust”.

“Vakcina ekstremno dobro radi u Beogradu”, rekao je Kon i precizirao da se usporavanje i pad broja zaraženih koronavirusom naročito vidi u glavnom gradu gde je preko 34 posto punoletnog stanovništva vakcinisano.

Kon kaže da nema razlike između marketa, tržnih centara i ugostiteljskih objekata.

“Imate ritejl centre, svaka prodavnica ima svoju obavezu, nemamo situacije kao u velikim centrima gde je sve pod jednim krovom. Pritisak je ogroman, jer je u samom startu sve zatvoreno pa je popuštano za 3-4 dana na osnovu svih zahteva koji su stigli, oko 85 zahteva smo dobili. Nakon konsultacija videlo se da može da se popusti s određenim merama, koje su korigovane. Nama je naophodno da se uzajamno slušamo. Na to što čujemo od ugostitelja reagovali smo sada sa baštama, nije da smo mi želeli da pada sneg. To je viša sila”, nastavio je on.

Sada je, kako kaže, bolje, i to ozbiljno bolje se vidi u Beogradu.

Počeo je brz pad i sada je već ispod 1.000 novozaraženih. “Niko možda nije očekivao da padne broj tako brzo, ali vakcina dobro radi u Beogradu”, objasnio je Kon.

KOMENTARIŠI