Kon: Mere se kod nas ukidaju samostalno, to je strašno, ali je...

Kon: Mere se kod nas ukidaju samostalno, to je strašno, ali je realnost

Foto: YouTube screenshot

Epidemiolog Predrag Kon kaže da smo daleko od toga da možemo da se opustimo i da najavljujemo kraj epidemije.

Nalazimo se u završnici, a najgore je u samoj završnici nečega da se dogodi neka teška forma bolesti, zato treba apelovati na ljude da poštuju mere, poručuje Kon. Ističe da je vakcinisanost nedovoljna i da ne možemo da se poredimo sa zemljama koje imaju preko 80 odsto vakcinisanih, pa mogu da razmišljaju o potpunom ukidanju mera.

Krajem ove nedelje biće dve godine od kako je saopšteno da je i u Srbiji potvrđen prvi slučaj koronavirusa. Od tog 6. marta 2020. godine pozitivan nalaz testa dobilo je 1.908.272 građana.

Kovid je odneo 15.199 života. Za dve godine na stotine hiljada naših građana posetilo je kovid ambulante. Urađeno je više miliona pi-si-ar i antigenskih testova.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je ovo nedelja u kojoj ćemo videti da li će se nastaviti pad oboljevanja, jasno je bilo tokom prethodnih nekoliko nedelja da se taj pad zadržao i posle formiranja školskih kolektiva i da se nastavlja.

“U toku ove nedelje može se pretpostaviti da će taj broj biti između 2.000 i 2.600 ukoliko se pad nastavi, ako dođe do većeg broja prosečno moramo da kažemo da se to usporava i da je posledica početka škola, prekida raspusta i povratka sa godišnjeg odmora. Ali to ćemo sačekati”, kaže Kon.

Te dve nedelje su bitne, kako smo govorili ranije, tako će biti i sada, ne vidi se šta bi moglo da poremeti taj pad, napominje Kon.

Prema njegovim rečima, ono što se može pretpostaviti ako se pad nastavi da će on u drugoj polovini marta doći na trocifrene brojeve, a optimistički je ono što se može naslutiti ako ne dođe do iznenađenja i pojave novih varijanti.

KOMENTARIŠI