Epidemiolog Predrag Kon oglasio se povodom aktuelne epidemiološke situacije u zemlji i odnosa građana prema merama prevencije.

On je na svom Fejsbuk profilu spomenuo i antivakcinalni pokret, kritičare vanrednog stanja, postupanje po sili zakona.

“U Srbiji epidemija COVID-19 se politizovala, a posebno se koristi od strane antivakcinalnog pokreta Ne smatram to neobičnim, ali sam zabrinut zbog ozbiljnog nepoverenja srpskog društva prema sopstvenoj preventivnoj medicini koja je UVEK temelj svakog zdravstvenog sistema. Svaka nadgradnja bez ojačanog temelja nije dobro i detaljno osmišljena”, napisao je on.

Dodao je i da su najveći kritičari vanrednog stanja zbog kovida 19 i policijskog časa sada su potpuno šokirani skidanjem istog.

“Mere i dalje postoje, ali su trenutno na nivou preporuka (ako bude potrebno biće opet obavezne bez vanrednog stanja). Nepoštovanje preporuka za održavanje distance i korišćenje zaštitne opreme radi zaštite izaziva šok kod onih koji su govorili o “nerazumnim” restrikcijama, ali po mom utisku i kod svih koji se osećaju ugroženo i prepušteno sebi”, naveo je Kon.

On je upitao da li smo društvo koje razume samo zabrane, zakonsku obaveznost i kazne koje proističu iz ne poštovanja ovih obaveza.

“Smatram da mnogo može da se uradi u ovom periodu korona krize na povećanju svesti u Srbiji da je u svakoj pandemiji vrlo bitno shvatiti da je to UVEK rat protiv biološkog agensa. Obaveza da se vodi računa da nikoga ne zarazimo odnosi se ne samo na kovid19 već i bilo koje druge zarazne bolesti i u vanpandemijskim uslovima. Srbija ima svoju preventivnu medicinu”, poručio je Kon na svom profilu.

Prema poslednjim podacima za 24 časa u Srbiji je registrovano 73 nova slučaja zaraze. U istom periodu nije bilo preminulih.

U Beogradu se ponovo beleži veliki broj zaraženih. Kako je prethodno navodila epidemiolog Darija Kisić Tepavčević novi slučajevi zaraze povezuju se sa proslavama.

KOMENTARIŠI