Obuka za 35 kandidata za lične pratioce deteta počela je u petak. Na realizaciji ove usluge u januaru je angažovano 40 pratilaca, a budući da i dalje postoji potreba za njihovim angažovanjem, projektom koji realizuje Udruženje „Veritas“ obezbeđena su sredstva za edukaciju novih 35.

Član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja i zdravstvo – Slaviša Stojković

Na konferenciji za medije koja je održana tom prilikom član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja i zdravstvo Slaviša Stojković je rekao da će u narednom periodu sredstva za ovu namenu biti uvećavana, jer su finansije grada stabilne, a usluga će biti obuhvaćena i budžetom za 2021. godinu. Stojković je još dodao da grad izdvaja značajna sredstva iz oblasti socijalne zaštite i da će se taj trend nastaviti ubuduće, takođe poželeo je polaznicima obuke puno sreće u budućem radu.

Ovaj projekat sprovodi Udruženje za negovanje zdravih stilova života „Veritas“ uz finansijsku podršku grada Požarevca.

Jasmina Turudić, predsednica Upravnog odbora Udruženja za negovanje zdravih stilova života „Veritas“ podsetila je prilikom obraćanja da je grad od 2017. godine podržao ovu vrstu usluge kao pilotiranje i tada je bilo 11 ličnih pratilaca za jedanaestoro dece, jer je ovo usluga koja podrazumeva da jedan pratilac radi sa jednim detetom sa smetnjama u razvoju.

Jasmina Turudić, predsednica UO Udruženja za negovanje zdravih stilova života „Veritas“

„Danas, nakon tri godine sprovođenja ovog projekta postoji 40 ličnih pratilaca za 40-oro dece. Međutim, postoje i druga deca kojima je ova usluga potrebna. Do potrebe za ličnim pratiocem se dolazi tako što se ona utvrđuje na interresornoj komisiji i kao mera obavezuje udruženje da i ta deca budu obuhvaćena ovom uslugom“, ističe Turudić dodajući da Udruženje pravi listu čekanja, na kojoj se trenutno nalazi desetoro dece, što znači da bi ovu godinu trebalo da završimo sa bar 50 ličnih pratilaca.

Po njenim rečima, ova usluga se pokazala kao velika pomoć najpre detetu sa smetnjama u razvoju kako u vrtićkom delu tako i u školsko-obrazovnom programu, ali je od velike pomoći i roditeljima, jer su koliko toliko rasterećeni, dok i vaspitno-obrazovni kadar u vrtićima i školama dobija jednu vrstu podrške.

KOMENTARIŠI