Foto: YouTube screenshot

Epidemiolog i član kriznog štaba Predrag Kon, rekao je danas da se u Srbiji situacija povodom korona virusa poboljšava jer se smanjuje broj zaraženih kao i broj pacijenata koji su na intenzivnoj nezi, ali da situacija i dalje nije potpuno povoljna, jer je i dalje visok broj preminulih.

Kon je rekao da se trenutno ne vidi šta bi poremetilo pad brojki u naredne dve nedelje, navodeći da zasigurno predstoji dalji nastavak pada broja obolelih.

„Pitanje je samo oko omikrona, jer je potrebno vreme da se on otkrije. Registrovan je u 60 zemalja sveta, što pokazuje jedan zavidan potencijal, i što znači da će vremenom zavladati čitavim svetom“, rekao je Kon za tv Pink.

Kako je naveo, pojedine zemlje preventivno uvode nove mere kako bi se sprečio nagli porast obolevanja.

„Mi imamo dobru situaciju, u školama nismo imali skok, i ne vidi se ništa sve do nekog ozbiljnijeg dolaska ljudi iz područja gde je to prisutno“, rekao je on.

Kon je izneo očekivanje da će omikron u Srbiju verovatno stići krajem decembra.

Govoreći o četvrtoj dozi vakcine, ističe da se postavlja pitanje da li je ta vakcina za starije, i one ugrožene, ili za sve građane, i dodaje da će to na kraju pokazati studije.

„Treća doza je značajna, pogotovo kada je u pitanju omikron soj. Ona pojačava rast antitela i štiti ćelijski imunitet“, objasnio je Kon.

KOMENTARIŠI