Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je da je teško verovati da ćemo u skorije vreme izaći na kraj sa epidemijom koronavirusa.

“Teško je da možemo ugasiti epidemiju tako brzo. Bez vakcine ona bi trajala nekoliko godina. Videćemo kako će se virus ponašati. Sve je manja mogućnost da če virus nestati, ostaje ovde”, zaključio je Kon.

Poručio je da Beograd u ovom trenutku nije žarište.

“Beograd nije žarište u ovom trenutku, jer nema toliko obolelih u odnosu na broj stanovnika, ali je potencijalna mogućnost brzog širenja i dalje velika”, smatra Kon.

Smatra da su maske dale razultat, ali da smanjenje broja zaraženih ide sporije nego kada su na snazi bile restriktivne mere.

“Treba da težimo da spustimo na nulu broj zaraženih, ali to je teško. Maske su dale rezultat. Činjenica je da to ide dosta sporije nego što je bio slučaj kada su na snazi bile restriktivne mere, ali vidi se smanjenje. Međutim, virus je još uvek prisutan”, izjavio je Kon.

Još jednom je istakao važnost smanjenja broja zaraženih.

“Moramo da se spustimo na dvocifreni broj, pa čak i jednocifreni. Međutim, dokle god je virus u cirkulaciji nesigurna je situacija”, naveo je.

KOMENTARIŠI