Kon: Svi zdravstveni radnici moraju da se vakcinišu

Kon: Svi zdravstveni radnici moraju da se vakcinišu

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da postoji obaveza da zdravstveni radnici budu vakcinisani protiv bolesti koje nisu preležali.

Kako ističe, to se odnosi na sve zarazne bolesti koje su postojale u vreme kada je doneta, pa i na najnoviju – kovid 19.

Kon je za televiziju Pink rekao da u pandemijskoj situaciji deluje etički neprihvatljivo da “uđete u bolnicu zbog potpuno druge stvari, i da dobijete koronu”, i dodao je “to moglo u periodu dok nije bilo vakcina”, ali da sada nije prihvatljivo da se tako nešto dešava.

On je rekao da se “stalno stavljaju neke zablude u prvi plan, da je vakcina opasna”, iako je do sada “dve milijarde ljudi na svetu vakcinisano” protiv korona virusa.

“Bez vakcinacije vraćamo se u zatvaranje i karantine”, rekao je Kon i dodao da “ne možemo da se ponašamo kao da nema vakcine i da zatvaramo sve”.

Kon je podsetio da je na vrhuncu epidemije u Srbiji u jednom trenutku bilo nešto ispod 10.000 hospitalizovanih zbog kovid-19, i da “ne očekuje” da će se takav pritisak na zdravstveni sistem ponoviti.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI