Koncert duhovne muzike “PEVAJMO GOSPODU”

Koncert duhovne muzike “PEVAJMO GOSPODU”

U Požarevcu će u subotu 11. marta nastupiti jedan od najpoznatijih muških horova iz Mađarske – Hor Sveti Efrajim, u crkvi Svete Petke u Busiju. Koncert počinje u 19.00 časova, a ulaz je slobodan.

Hor Sveti Efraim je postao jedan od najpoznatijih i zapaženijih mađarskih muških pevačkih ansambala od svog osnivanja pre 14 godina. Njihov glavni cilj bio je snimanje retkih tradicionalnih mađarskih vokalnih numera. Prvi takav snimak je napravljen iz dela kompozitora Janoša Bokšaja – Karpatska grkokatolička liturgija. Uspeh ovog kompakt diska je postavio temelje karijeri hora Sveti Efraim. Tokom proteklih 10 godina, hor je nastupio na četiri kontinenta, u 17 zemalja uz redovne nastupe u Mađarskoj. Glavni profil hora temelji se na dva različita muzička područja, od kojih je jedan vizantijska liturgijska muzika, a drugi, očuvanje mađarskih muških horskih dela iz opusa kompozitora kao što su List, Bartok, Kodalj i Ligeti. Do sada su objavili 10 albuma i osvojili priznanja kao što su Supersonic, Pro Cultura Minoritatem Hungariae i Mađarsku nagradu kulturne baštine. Tamás Bubnó osnivač i umetnički direktor hora je dobitnik Listove nagrade i Artišjuz nagrade.

Sa njima će nastupiti i Požarevački gradski ženski hor Barili.

Plakat-Pozarevac-640x946-min

U subotu 11.marta u 21 čas, gradonačelnik Grada Požarevca upriličiće prijem, u svečanim salonima  za hor Sveti Efrajim iz Mađarske, koji će pre toga od 19 časova imati nastup u crkvi Svete Petke u Busiju.

KOMENTARIŠI