Koncert povodom pola veka od izdanja prvog albuma Dorsa

Koncert povodom pola veka od izdanja prvog albuma Dorsa

Rok-grupa iz Velike Britanije „The Doors Alive”, koja puni neke od najprestižnijih dvorana i klubova po celoj Evropi i Velikoj Britaniji, oduševljava publiku od Los Anđelesa do Berlina održala je koncert i u Domu omladine. Koncert je imao simboliku jer se ove godine proslavlja pet decenija od objavljivanja prvog i istoimenog albuma grupe „The Doors”.

Ljubav prema „Dorsima” spojila je više generacija, pa su se u publici mogli videti i oni koji su stasavali kada su se „Dorsi” rađali, deceniju, dve mlađi od njih, ali i tinejdžeri koji se tek upoznaju s muzikom. Publika je bila šarenolika i po mestu prebivališta jer su mnogi u prestonicu stigli iz različitih delova Srbije. Među njima su bili i Nenad i Mirjana Dozet iz Apatina.

– „Dorsi” su mi ušli u krv i ta muzika me prati već godinama. To je muzika koja se živi – rekao je Nenad Dozet.

Veliku ljubav prema ovog grupi, Mirjana Dozet, doživela je 1983. godine, kada ih je prvi put čula.

– Oni su obeležili moju mladost. Ta muzika je spoj hipija, panka, roka, bunta. Jako mi je drago što ovako nešto živi jer se u mediji preplavljeni šundom i kičem. Ovo je kao neka oaza prave muzike – kaže Dozetova i napominje da je na koncert došao i njihov sin.

Beogradska publika s oduševljenjem je ispratila izlazak na scenu pevača Vilija koji glasom, ali i stasom neodoljivo podsećan na nekadašnjeg frontmena „Dorsa” Džimija Morisona.

Usledili su hitovi kao što su „Light My Fire”, „When The Music’s Over”, „People Are Strange”, „Love Me Two Times” „Break On Through (In The Other Side)”, „Riders On The Storm”, „The End”…

Britanska grupa već godinama svira numere legendarnih kalifornijskih rok-ikona i pojavljuje se na svim muzičkim manifestacijama u čast „Dorsa”.

„The Doors Alive” u potpunosti podražavaju zvuk „originala”, a u tome im pomažu i isti instrumenti koje su nekada upotrebljavali originalni „Dorsi”.

Vrata percepcije

Jedna od najboljih i najintrigantijih grupa „Dorsi” pojavila se na muzičkoj sceni početkom 1965. godine. Ime su uzeli od pesnika Vilijama Blejka koji je napisao: „Kada se vrata percepcije očiste, tada će se stvari istinski prikazati takve kakve jesu, beskonačne”. Britanskog autora Alda Hakslija taj stih je toliko oduševio da je svoju knjigu nazvao „Vrata percepcije” (The Doors Of Perception”), a Džim Morison je svom bendu predložio da se nazovu „The Doors”. I tako je nastala legenda.

„Dorsi” su objavili devet studijskih albuma i osamnaest singlova, te bezbroj živih i kompilacijskih izdanja. Njihovu popularnost nije umanjila ni do danas ne razjašnjenja smrt Džima Morisona 1971. godine

Uprkos tome na VH1 top listi najvećih rok izvođača svih vremena oni su uvršteni na dvadeseto mesto, a pesma „Light My Fire” na sedmo mesto najboljih rok-pesama. Bili su prvi američki bend koji je postigao osam istovremenih zlatnih i platinastih tiraža za svoje albume.

KOMENTARIŠI