Drugi po redu regionalni pozorišni festival“ Viminacium fest-mitovi stari i novi „u ponedeljak, 24. juna otvoren je spektakularnim koncertom bardom jugoslovenskog glumišta Radeta Šerbedžije i njegovog orkestra „Zapadni kolodvor“.

Otvaranje ovog značajnog pozorišnog festivala održano je u čarobnom ambijentu objekta Limes, koji se nalazi u sklopu arheološkog parka Viminacium, pred prepunim gledalištem gde je bilo preko šest stotina ljubitelja pozorišne umetnosti i poštovalaca velikana jugoslovenskog glumišta Radeta Šerbedžije. Pred početak koncerta prisutnima su se obratili predsednik Skupštine grada Požarevca, Bojan Ilić, direktor požarevačkog Centra za kulturu, inače nosioca ovog projekta, Galina Perić i direktor arheološkog parka Viminacium, dr Miomir Korać, koji je festival proglasio otvorenim. Nakon obraćanja govornika gradski hor Barili izveo je pesmu Vostani Srbija i uz vatromet Festival je pomenutim koncertom zvanično počeo.

-Požarevac je još ranije imao značajna kulturna okuplјanja koja su inspirisana velikim umetnicima poput Milene Pavlović Barili i Milivoja Živanovića. Vremenom su ona našla svoje mesto u kalendaru lјubitelјa umetnosti, ne samo u Požarevcu već i šire. Prošle godine sa velikim zadovolјstvom smo prigrlili ideju o osnivanju novog pozorišnog festivala, po mnogo čemu jedinstvenom u ovom delu Evrope. „Viminacijum fest – mitovi stari i novi“ se održava na lokaciji koja je u isto vreme i jedno od najznačajnijih mesta velikog Rimskog carstva na Balkanu, rekao je Ilić poručivši: “Smatram sve nas koji ćemo iz večeri u veče, pratiti ovu vanvremensku pozorišnu magiju izuzetno privilegovanim”.

Predsednik Skupštine grada Požarevca Bojan Ilić naglasio je da je zahvalјujući ovom festivalu utisak jda Viminacijum oživlјava i duhovno, podsećajući nas tako da su kultura i umetnost večni, i da su na ovom mestu vekovima ranije imali plodno tlo.

Direktorka Centra za kulturu Požarevac Galina Perić zahvalivši se svima koji su učestvovali u organizaciji ovog festivala podsetila je da je Požarevac kolevka kulture odakle su potekli najveći velikani pozorišne umetnosti čiji tragovi žive i danas u sećanjima i na filmskom platnu i daskama koje život znače.

-Žanka Stokić, Milivoje Živanović, Živka Matić, samo su neki od velikana koji svedoče istoriju nastanka pozorišne umetnosti, u čiju čast smo posvetili i najveće kulturne manifestacije. Večerašnji „Viminacijum fest“ nastavlјa da u ovom predivnom ambijentu čuva umetnost i pozorište na veličanstven način okuplјajući umetnike iz čitavog regiona, istakla je Galina Perić.

Otvarajući ovogodišnji „Viminacijum fest“ direktor Arheološkog parka „Viminacijum“ dr Miomir Korać je poručio:

-Kada se rodite o vama odlučuju tri parke koje određuju sudbinu: čime ćete se baviti, da li ćete biti uspešni i srećni. Tri parke su se udružile i ovde za ovaj fest, a to su Grad Požarevac, Centar za kulturu i Arheološki park „Viminacijum“. Udruženim snagama krenuli smo da napravimo nešto, što će jednoga dana biti naš Edinburg. Trebaće da i dalјe svi zajedno pokrenemo sve svoje snage da učinimo ovaj festival evropskim.

Nastavak teksta pročitajte OVDE.

KOMENTARIŠI