Foto: Urban City // B.P.

Prošle nedelje je na uglu ulica Radomira Milenića Rusa, Svetosavske i Dositejeve postavljen objekat (kontejner) u kome će biti smeštena AMSKV (automatska monitoring stanica kvaliteta vazduha) u Požarevcu.

Očekuje se da ovih dana AMSKV bude puštena u rad. Ovu opremu vrednosti preko 20 miliona dinara sa PDV-om je tokom 2020. godine kupio Grad Požarevac.

Radove na postavljanju AMSKV izvodi firma Ekomaks Solutions iz Beograda koja postoji od 2018. godine.

Automatski podaci ažuriraće se na sat vremena i biće vidljivi na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.

Meriće se PM 2.5, PM 10, PM 1, SO2, NO2 i CO. Slična stanica već postoji u Kostolcu koja je počela sa radom 2. jula 2015. godine.

Mreže automatskog monitoringa kontinualno prate polutante sa osnovnim meteo parametrima. Jednočasovne srednje merene koncentracije se šalju putem interneta u realnom vremenu na dalje procesiranje u centralne sisteme za obradu podataka.

Agencija za zaštitu životne sredine sprovodi merenja kvaliteta vazduha na 38 mesta širom zemlje.

2 KOMENTARA

  1. “Radove na postavljanju AMSKV izvodi firma Ekomaks Solutions iz Beograda koja postoji od 2018. godine”
    Zar zaista ne postoji u požarevcu ili bližoj okolini nijedna firma koja je sposobna da ovaj posao uradi? Ovde samo BG firme “pobeđuju” na kabajagi trenderima, pa čak toliko otišli da i trotoare samo oni znaju da naprave..

    • Poštovani,
      Firma postoji od 2009.godine. Postavila je i održava sve stanice u Srbiji i u Crnoj Gori, S.Makedoniji,BiH. Verijem da što se infrastrukture tiče postoji firma iz Požarevca ali to je već pitanje nesposobnosti lokalne samouprave da odradi. Ne bi bilo na odmet da se malo bolje informišete. I na kraju u Kostolcu postoji stanica od 2009.godine i od tada radi bez prekida. Pozdrav

KOMENTARIŠI