Kostolac dobija jedinstveno upravno mesto

Kostolac dobija jedinstveno upravno mesto

KOSTOLAC, Foto: Urban City / B.P.

Do sada je u Republici Srbiji uspostavljeno 55 jedinstvenih upravnih mesta počev od 2018. godine, a novih 14 gradova i opština dobilo je sredstva za uspostavljanje i unapređenje jedinstvenog upravnog mesta u 2024. godini.

U sredu, 13. marta potpisan je ugovor između Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Grada Požarevca o dobijanju sredstava za uvođenje jedinstvenog upravnog mesta u Gradskoj opštini Kostolac.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave raspisalo je 14. februara 2024. godine Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u cilju podrške jedinicama lokalnih samouprava i gradskim opštinama za uspostavljanje i unapređenje jedinstvenog upravnog mesta.

Osnovna ideja uvođenja jedinstvenog upravnog mesta je da ono postane most između
građana i uprave, jedinstvena kontakt tačaka, za komunikaciju građana sa
svim organima sa kojima bi oni inače morali sami i direktno da stupe u kontakt kako bi ostvarili neko svoje pravo.

Učešćem i dobijanjem sredstava na ovom konkursu, Grad Požarevac osposobiće i opremiće novo jedinstveno upravno mesto na lokaciji stare Pošte u svojoj gradskoj opštini u Kostolcu.

Građani gradske opštine Kostolac i okolnih naselja više neće morati da putuju u Požarevac radi poslova u vezi sa podnošenjem raznih zahteva Gradskoj upravi ili Lokalnoj poreskoj
administraciji, informisanjem, pokretanjem raznih inicijativa, jer će se to sve obavljati u novoopremljenom prostoru jedinstvenog upravnog mesta u prostoru nekadašnje Pošte.

Vrednost projekta u kome zajedno učestvuju grad i MDULS iznosi oko 7 miliona dinara.

KOMENTARIŠI