Đedović Handanović: Cena struje pada, privredi možda i pojeftini

Đedović Handanović: Cena struje pada, privredi možda i pojeftini

Dubravka Đedović, Foto: Urban City // I.P.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da će Elektroprivreda Srbije ostati državna kompanija i da su finansijski rezultati njenog poslovanja istorijski, pošto se očekuje da će dobit preduzeća premašiti 100 milijardi dinara.

“Neki će reći da je to zbog toga što je došlo do korekcije cena, a ti isti neće reći da EPS već dve godine daje popuste za racionalnu potrošnju električne energije, koji idu i do 40 odsto i da milion i po domaćinstava u Srbiji dobija te popuste, što takođe utiče na prihod Ektroprivrede”, rekla je ona gostujući na TV Pink.

Govoreći o ceni struje i izjavama da se poskupljenje odlaže zbog izbora, rekla je da je i prošle godine i pre izbora, odmah nakon posete Međunarodnog monetarnog fonda, rečeno da poskupljenje struje nije planirano.
“Sada smo svedoci da su cene na tržištu donekle u padu i da će se to reflektovati, a u ovom slučaju mislim na privredu gde će, ukoliko cene ostanu na ovom nivou morati da dođe i do korekcija na dole, znači do smanjivanja cena”, rekla je ministarka.

Odgovarajući na pitanje da li je tema litijuma i dalje aktuelna, navela je da je Srbija izuzetno bogata strateškim mineralnim sirovinama, kojih ne bi trebalo da se odreknemo.

“Zašto bi se odricali? To je naše prirodno bogatstvo, a one su sada više nego ikada ranije u fokusu upravo zbog zelene tranzicije i zato što su za zelenu tranziciju neophodna električna vozila”, rekla je ministarka.

Dodala je da se očekuju da će 2030. godine 60 odsto vozila biti električna vozila, a 2050. godine sva vozila će biti takva.

“Da biste dobili te proizvode, morate da imate te sirovine, znači nikl, kobalt, litijum, a mi sve te sirovine imamo”, naglasila je Đedović Handanović.

KOMENTARIŠI