Kostolac i Požarevac iznad republičkog proseka zarada

Kostolac i Požarevac iznad republičkog proseka zarada

Foto: Urban City / B.P. // ilustracija

U svega 20 opština u Srbiji zarade su 2019. bile više od republičkog proseka koji je za prvih 11 meseci prošle godine bio 54.471 dinar.

Za ovakav prosek plata najzaslužniji je Beograd, odnosno 12 beogradskih opština u kojima su prosečne zarade tokom ovog perioda prošle godine bile od 60.421 dinara na Paliluli do čak 90.328 dinara koliko je bila prosečna mesečna zarada na Opštini Vračar.

Iznad republičkog proseka u 2019, osim onih u beogradskim opštinama, zarađivali su samo još stanovnici Novog Sada, Bora, Vršca, Majdanpeka, Kostolca, Lajkovca, Požarevca i Medijane.

U isto vreme, najveći rast plata za prvih 11 meseci prošle godine u odnosu na isti period 2018. zabeležen je u opštini Titel (28,7 odsto), potom za nešto manje od 20 odsto porasle su i plate u Vranjskoj Banji i na Savskom vencu.

Za više od 15 odsto rasle su zarade i u Kovinu, Velikoj Plani, Boru, Majdanpeku, ali i na Starom gradu, Novom Beogradu i Vračaru.

Ali uprkos rastu plata ove dve manje opštine, najveći rast beležile su upravo opštine u kojima su plate i inače među najvećima, a to su centralne beogradske opštine, pre svega Novi Beograd, Vračar, Savski venac i Stari grad.

U ovim opštinama je prošle godine rast plata bio veći od 10 odsto, nešto manji rast bio je, na primer u Kostolcu i Lajkovcu, gde su prosečne zarade bile veće od 67.000, odnosno 64.000 dinara.

KOMENTARIŠI