Uprava za izvršenje krivičnih sankcija predstavila je proizvodni program kazneno-popravnih ustanova na 25. Međunarodnom sajmu hortikulture „Beoplantfer“ (Beoplant Fair), koji je počeo u sredu u Beogradu.

„Na sajmu hortikulture učestvujemo po šesti put i ove godine svoje proizvode izložilo je pet kazneno-popravnih ustanova – KPZ u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu-Zabeli i Nišu, kao i Okružni zatvor u Novom Sadu i Vaspitno-popravni dom u Kruševcu“, rekao je Goran Možgon iz Uprave.

On je naveo da posetioci mogu da vide baštenske garniture, behaton ploče i žardinjere koje se proizvode u KPZ u Sremskoj Mitrovici, kao i parkovski i baštenski mobilijar koji proizvode osuđenici u KPZ u Požarevcu-Zabeli i Nišu.

Možgon je dodao da osuđenici prolaze obuke za razna zanimanja u drvnom i metalskom pogonu što im olakšava da se zaposle po isteku kazne.

Na 100 kvadrata sajamskog prostora izloženo je i cveće koje uzgajaju štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu, koji se obučavaju za proizvodnju i gajenje cveća.

Proizvodni pogoni postoje u svim kazneno-popravnim zavodima i prvenstveno su namenjeni obuci osuđenih lica za deficitarna zanimanja na tržištu rada.

KOMENTARIŠI