Foto: Eddie Mallin 1980

Četrdeset godina od smrti Boba Marlija i dalje živi legenda o kralju regea, zvezdi iz države trećeg sveta koja je, kao nijedna dotad, uticala na nove žanrove u muzici.

„Svetlo koje sjaji dvostruko jače i dva puta duže“, rekla je o Marliju Džudi Movat, jedna od tri osnivačice grupe I-Threes koja je pratila rege zvezdu, a koja je uključivala i njegovu suprugu Ritu.

„U mnogo aspekata Bob Marli je bio naša najsvetlija zvezda. Napravio je mnogo u tako malo vremena“, kazala je za agenciju Frans Pres.

Movat, koja je napravila i solo karijeru, priseća se 11. maja 1981. godine.

„Bio je nekoliko dana hospitalizovan u Majamiju kad sam primila poziv o smrti Roberta Neste Marlija od komplikacija zloćudnog tumora na nožnom palcu, a koji zbog svoje rastafarijanske vere nije hteo da se leči.

„Bio je to kraj svih tih godina saradnje. Odjednom me udarilo: Bob je otišao zauvijek“, priseća se Movat, koja se I-Threes pridružila 1974. godine, a i dalje živi na Jamajci.

„Novac ne može da kupi život“, rekao je slavni muzičar svom sinu Zigiju pre smrti.

Od izlaska Marlijevog albuma „Catch a Fire“, koji mu je doneo slavu, do njegove smrti prošlo je samo sedam godina. Umro je osam meseci nakon svog poslednjeg koncerta u Pitsburgu.

Na četrdesetu godinu Marlijevog odlaska po prvi put su u smrti ponovno ujedinjena sva tri osnivača legendarnih Wailers – uz Marlija to su Piter Toš i Bani Vejler, koji je preminuo u martu u 73. godini, naglasila je Maksin Stou, Vejlerova dugogodišnja menadžerka.

Rege oko sveta

Muzika stvorena tokom bogate, ali kratke Marlijeve karijere i danas ima odjeka. Njegov najuspešniji, kompilacijski album „Legend“, objavljen 1984., trinaest godina zaredom je bio među 100 najprodavanijih albuma u SAD. Uspešniji je bio samo „Dark Side of the Moon“ benda Pink Floyd.

U oktobru bi u Londonu trebalo da bude održana premijera muzičke komedije „Get Up! Stand up!“ posvećene Marliju, a holivudski studio Paramount priprema biografski film, čiji su producenti Rita, Zigi i njegova ćerka Sedela Marli.

„Taj čovek je doveo rege u sve kutke sveta, apsolutno svugde“, rekla je jamajčanska pevačica Itana u razgovoru za Jamaica Observer objavljenom u nedelju.

Bio je to prvi put da je svetom zavladala moderna muzika koja nije došla iz SAD ili Engleske.

„Nisam imao privilegiju da ga čujem uživo, ali njegov rad je uticao na moj život i poglede“, rekao je novinar Karil Voker.

„Bob Marli je, bez sumnje, najpoznatiji jamajčanski sin“, zaključio je.

Marli je pre smrti hteo da dodatno proširi svoju publiku izvan Jamajke, a Rodžer Stefens, rege istoričar, je rekao kako mu je najveće razočaranje u svetu bilo što nije pridobio afroameričku publiku.

Marliju je to ipak uspelo, ali nakon smrti. Upitan pre nekoliko dana u razgovoru za Sunday Times, reper i producent Džej Zi je rekao da se nada da će, jednog dana, biti zapamćen kao i drugi muzički velikani – „Bob Marli i svi drugi“.

KOMENTARIŠI