Kremirana Mirjana Marković, urna sutra u Požarevcu, sahrana u subotu od 15h

Kremirana Mirjana Marković, urna sutra u Požarevcu, sahrana u subotu od 15h

Mirjana Marković, supruga nekadašnjeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića biće sahranjena po verskom, pravoslavnom običaju u Požarevcu, a opelo će služiti sveštenstvo Braničevske eparhije SPC.

Ovu vest najpre je objavio Vojsislav Šešelj, predsednik Srpske radikalne stranke na svom tviter nalogu, navodeći “da ga je Marko Milošević već ovlastio da lično ugovori verski obred sa nadležnim sveštenicima SPC”.

Potom je Dragoljub Kočović, potpredsednik udruženja “Sloboda” potvdio da će po polaganju urne zaista biti služeno opelo.

– Zašto bi to nekog začudilo, Mira Marković potiče iz stare srpske porodice – kazao je Kočović i dodao da je njen deda bio solunski dobrovoljac i u njegovoj kući, u kojoj je Mira odrasla poštovali su se pravoslavni običaji.

Urnu će iz Moskve, prema navodima “Novosti”, iz Moskve u Beograd, a potom u Požarevac doneti porodični prijatelj Dragomir Karić.

Kremacija posmrtnih ostataka Mirjane Marković obavljena je danas u 11 sati u dvorani za pogrebne ceremonije bolnice Federalne službe bezbednosti, gde je pre pet dana i preminula.

U najužem krugu prijatelja, sa kojima su bili u stalnom kontaktu u Moskvi, Marko Milošević se oprostio od majke, a ispraćaju su prisustvovali i Sergej Baburin, bivši zamenik predsednika ruske Državne dume.

Urna će sutra u večernjim satima biti dopremljena u Požarevac, u porodičnu kuću Miloševića, gde će prenoćiti.

Sin Marko i ćerka Marija, sada sasvim izvesno, neće prisustvovati sahrani. Protiv Marka je na snazi Interpolova poternica, a Marija, pišu Novosti, nije dobila potrebna dokumenta za putovanje, koje najverovatnije nije ni tražila, zbog već poznatog odnosa prema Srbiji od dana Miloševićevog hapšenja.

Oboje su, ipak, prihvatili da im majka bude sahranjena u Požarevcu, ali su organizaicionom odbodru sugerisali da sahrani u subotu u 15 sati prisustvuju članovi porodice i najuži krug prijatelja.

Poznato je da je Mira poslednjih godina bila u kontaktu samo sa starim partijskim prijateljima, a ne i sa čelnicima partije kojom je nekada rukovodio njen suprug.

Dok su se juče u Moskvi obavljale poslednje pripreme za ispraćaj Mire Marković, u njenom rodnom Požarevcu, gotovo da je sve spremno za sahranu koja će biti održana u subotu u 15 sati.

 

KOMENTARIŠI