Kritično u selu Dobrnje kod Petrovca na Mlavi

Kritično u selu Dobrnje kod Petrovca na Mlavi

Foto: Pixabay // ilustracija

Selo Dobrnje koje se nalazi desetak kilometara od Petrovca na Mlavi je najteže pogođeno u poplavama zbog obilnih padavina u noći između subote i nedelje. Poplave su zahvatile još nekoliko sela.

Na delu teritorije opštine Petrovac na Mlavi proglašena je vanredna situacija zbog obilnih padavina.

Desetak kilometara od Petrovca na Mlavi je selo Dobrnje koje je najteže pogođeno u poplavama zbog obilnih padavina u noći između subote i nedelje.

Sa okolnih brda slili su se bujični potoci i u najvećoj meri su oštetili infrastrukturu, propuste, mostove ali su polavili i neka domaćinstva.

Rade Dobrosavljević, predsednik Mesne zajdnice Dobrnje rekao je da je juče bila sednica štaba koji su sami organizovali u selu – odbor Mesene zajednice.

“Izlazili smo i gledali po terenu, procenili smo da je šteta oko 200.000 evra, uništeno je 800 metara asfaltnog puta prema groblju, uništeno je 20 kilometara seoskih atarskih puteva i 40 propusnih kanala”, kaže predsednik Mesne zajednice.

Sav nasip je donet u centar sela gde je napravio veliki problem. Ispričao je da je u noći između subote inedelje, sve počelo u četiri ujutru, a već u pet sati su bili predstavnici opštine koji su nabavili kamione i bagere pa je jedan deo vraćen u funkcionalni položaj.

Ukazao je da predstoji veliki posao da se uradi, ni meseci neće biti dovoljni da sve to sanira i dovede u situaciju od pre nedelju dana.

Dobrosavljević je zahvalio čelnicima opštine koji su bili sa njima i istog momenta regovali i ostali tokom celog dana.

Osim sela Dobrnje, poplave su zahvatile još nekoliko sela. Štete su manje jer je 2019. izgrađena brana Busur koja je zaštitila sela od polava, za razliku od 2018. kada je bilo polavljeno 1.500 domaćinstava.

Prema njegovim rečima, slika se nije ponovila.

I dalje se prati situacija, ekipe vodoprivrede su na terenu i saniraju se posledice poplava, prenosi RTS.

KOMENTARIŠI