Krizni štab predložio ove restriktivne mere

Krizni štab predložio ove restriktivne mere

Medicinski deo Kriznog štaba tražiće da sve škole u Srbiji pređu na onlajn nastavu, bar na 10 dana.

Kako prenose mediji, ideja je da se za to vreme poveća obuhvat vakcinacijom dece od 12 do 18 godina.

Lekari u štabu zahtevaće, takođe, i da se primena kovid propusnica proširi na sve zatvorene prostore, izuzev, možda, samo prehrambenih prodavnica.

Tokom konsultacija koje su dogovorene za danas, članovi medicinskog dela Kriznog štaba uobličiće zahteve koji će izneti pred ostatak ovog tela, koje bi kako se očekuje trebalo da zaseda do kraja sedmice, prenose “Novosti”.

“Trebalo bi hitno da rešavamo ovu katastrofalnu epidemiološku situaciju, po istom modelu kao druge civilizovane zemlje”, rečeno je tom listu u medicinskom delu štaba.

“Vakcinisano je tek oko jedan odsto dece, a masovnijom imunizacijom u školskom uzrastu, počev od 12. godine, i sa samo jednom dozom vakcine postigli bismo fantastičan rezultat. To je jedini način da zaštitimo decu, koja sve češće obolevaju od kovida, pa i sa izuzetno teškom kliničkom slikom.”

Medicinski deo štaba, takođe, traži da se ograniče kontakti.

“Kovid propusnice samo u restoranima i to posle 22 sata, ne mogu da poprave situaciju onoliko koliko bi bilo nužno”, navodi sagovornik “Novosti” iz Štaba.

“Mi još od maja insistiramo na uvođenju kovid pasoša, i verujemo da je svakom jasno da ovako polovično rešenje, ne može da nas dovede do cilja. Nije vreme za okupljanja, ni u 10 ujutru, ni u 22 uveče”, dodaje taj sagovornik.

KOMENTARIŠI