Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da je kentaur soj koronavirusa preko Velike Britanije došao u Evropu, da polako raste zabrinutost, ali da bi trebalo biti ozbiljan i oprezan.

Dodaje da imamo pred sobom nešto što se događa u celom svetu. Počelo je, ističe, u SAD, Kanadi i Australiji sa sojem BA 5, ali sada i kentaur sojem, to je BA 2.75 koji se širi i već je zapljusnuo Indiju.

„U Evropu je došao preko Velike Britanije. Sada se širi i taj soj. Kod nas i u najvećem delu Evrope je dominantan soj BA 5, preko 70-80 odsto. Polako raste zabrinutost, treba biti vrlo oprezan i ozbiljan. Nošenje maske u zatvorenom, i na otvorenom ako je nemoguće držati distancu. To se odnosi na sve, ali pre svega na teške hronične bolesnike i na one sa padom imuniteta“, kaže Tiodorović za RTS.

Brojke će, navodi, još da rastu.

„Imaćemo verovatno tokom jula i avgusta porast i jedan plato koji neće biti baš mali, možda 2.000 dnevnog potvrđivanja pozitivnosti. To je već zapaženo u SAD, približava se na nekom nivou platoa u nekoj od evropskih zamalja. Moramo biti oprezni i vrlo ozbiljni“, istakao je Tiodorović.

KOMENTARIŠI