Krstarenje Dunavom nesvakidašnja avantura koja privlači sve veći broj turista

Krstarenje Dunavom nesvakidašnja avantura koja privlači sve veći broj turista

Foto: Urban City / B.P.

Dunav više nije potencijal i šansa, najveća evropska reka je konačno počela da donosi novac. Kladovo, Donji Milanovac, Golubac i Veliko Gradište će ovu godinu zabeležiti kao rekordnu po broju turista, zaradi i broju radnih mesta koje su našli meštani.

Foto: Urban City

Rekonstrukcija Golupca, a uz rekonstruisanu tvrđavu Ram, koja će uskoro biti otvorena, i Lepenski vir, jasno je zašto je krstarenje Dunavom sve popularnije za strane i domaće turiste.

Ramska tvrđava, Foto: Urban City

Nekada je od Beograda do Kladova moglo da se stigne popularnom “raketom”, a danas brodom “Akvastar Maksim” koji prolazi kraj tri tvrđave, Decibelove glave, Trajanove table, kroz Mali i Veliki kazan. Posle krstarenja koje oduzima dah, kratkog predaha u Kladovu, koji sa lepom plažom izgleda kao primorski gradić, treba poći na izlet. Ulazak u HE Đerdap je nesvakidašnja atrakcija, posle koje treba posetiti i tvrđavu Fetislav, vilu “Ruža”, rimsko naselje Dijana, Arheološki muzej, stubove Trajanovog mosta i degustarati vina iz istočne Srbije.

– U aprilu smo imali 300 odsto više gostiju nego lane – kaže Mileta Adžić iz hotela “Akvastar Denjub”. – Stranci čine 70 odsto gostiju, a u sezoni stižu i domaći. Dolaze biciklisti, na vikend predah, Rumuni na kratak odmor, čitave firme na “tim bilding”. Imamo goste od Tajvana do Brazila.

Lepenski vir dočekuje autobuse sa turistima kao ispred “Ermitaža”, a najviše je turista sa brodova za krstarenje. Oni su oduševljeni prirodom, istorijom i hranom u “Kapetan Mišinom bregu”.

RAM, Foto: Urban City

– Lepenci su najstariji stanovnici Evrope, koji su izazvali neolitsku revoluciju – podseća vodič Olgica Živković.

Golubac je pravo iznenađenje za one koji nisu bili pre rekonstrukcije, jer se tek sada vidi njegova velelepnost. Zaposleni u JP “Golubački grad” spremno dočekuju turiste, koji uz kartu dobijaju i vodiča. Put može da se nastavi ka Kiseljevu, selu prvog vampira Petra Blagojevića, ali i Viminacijumu, koji dobija avantura-park. Međutim, poseta Smederevskoj tvrđavi je logičan izbor za turiste koji su je videli iz broda i shvatili zašto važi za “najveću ravničarsku tvrđavu na Dunavu”.

KOMENTARIŠI