KUČEVO: Izgubili pacijenta u ustanovi za odrasle i starije

KUČEVO: Izgubili pacijenta u ustanovi za odrasle i starije

Štićenik doma izašao a da to niko nije primetio, pao usled nemoći i ležao u neizgrađenoj kući skoro sat vremena.

U domu za stara lica u Kučevu, pored toga što su u sanitetskom vozilu prevozili pečene prasiće i cepanice, uspeli su i da izgube pacijenta!

Štićenik doma J. L. (74) 29. marta je izašao iz ustanove a da to niko nije primetio, pa je, star i nemoćan, pao u jednoj neizgrađenoj kući i pola sata bespomoćno ležao dok ga iz komšiluka nisu primetili i pozvali pomoć.
– Video sam starca kako leži. Bio je dezorijentisan i uplašen. Nije mogao sam da se podigne. Prepoznao sam ga i odmah pozvao dom, nisam želeo da ga pomeram jer sam se plašio da je povređen – priča za Kurir mladić koji živi nedaleko od mesta gde je štićenik doma pronađen.

On kaže da radnici u domu, koji su došli za nekih pola sata, nisu ni znali da je starac napustio ustanovu.
– Došla je sestra i još jedan radnik. Podigli su starca i odveli ga nazad. Niko ga nije ni tražio. Čovek je tu mogao i da umre da slučajno nisam naišao i video ga. Strašno je koliko se ne vodi računa! – kaže naš sagovornik, koji je revoltiran snimio šta se dešavalo.

– Da li je živ? – čuje se na snimku glas zaposlenog u domu dok prilazi starcu.
– Šta radiš? Šta tražiš tu? – ponavljali su dok ga dizali.
– Ustani, mučeniče! Je l‘ ti dobro, jesi li udario glavom?
– Nisam – odgovara starac skoro nečujno.

Inače, Kurir je nedavno objavio i fotografije na kojima se vidi da su zaposleni u domu, suprotno svim higijenskim propisima, u sanitetskom vozilu, pored starih i ozbiljno bolesnih pacijenata, prevozili i drva za ogrev i pečene prasiće.

Centar za socijalni rad
BIO JE PRIPIT, ON JE KRIV

Svaki izlazak evidentira dežurni portir. Pod stalnim nadzorom su lica koja su lišena poslovne sposobnosti i lica čije stanje zahteva stalnu medicinsku negu. Licu koje ste naveli nije potreban nadzor. U svakodnevnim izlascima nije u obavezi da se bilo kome javi. Preduzete su mere zbog povrede kućnog reda zbog dolaska u ustanovu u pripitom stanju – istakla je Slađana Maranović Nikolić, direktorka Centra za socijalni rad, u čijoj je nadležnosti i Ustanova za odrasle i starije.

 

KOMENTARIŠI