Žene u Srbiji provode duplo više vremena u obavljanju kućnih poslova i brizi o domaćinstvu i članovima porodice.

Kada bi ti poslovi postali vidljivi i kada bi im se pridodala ekonomska vrednost, to bi značilo da bi žene mesečno zarađivale 546 evra, izjavila je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Zorana Mihajlović je povodom izrade prve analize ekonomske vrednosti neplaćenih poslova u oblasti staranja, istakla da su neplaćeni poslovi staranja razlog za neaktivnost žena na tržištu rada u mnogo većem procentu nego kod muškaraca.

“Čak 96 odsto žena kao razlog za skraćeno radno vreme navodi brigu o deci i drugim članovima porodice, dok samo četiri odsto muškaraca tvrdi isto. Kriza zbog koronavirusa dodatno je pokazala da žene preuzimaju ogroman teret na sebe – kao zdravstvene radnice, zaposlene u trgovini, ali i u kući. Znatno im je teže da usklade porodične i poslovne obaveze, nemajući slobodnog vremena za sebe”, navela je Mihajlovićeva.

Dodala je da je ova analiza prvi i važan korak u planiranju daljih aktivnosti kako bi se stvari u ovoj oblasti promenile na bolje. “Jer samo društvo u kojem su svi građani i građanke zadovoljni i imaju jednake mogućnosti je društvo koje može da napreduje”, poručila je Mihajlovićeva.

Zamenica ambasadorke Velike Britanije u Srbiji Rebeka Fabrici izjavila je da neplaćeni kućni rad i briga o porodici predstavljaju jedan od domena izraženih rodnih nejednakosti u Srbiji, kao i u svetu.

“Pandemija koronavirusa i mere za suzbijanje ogolile su i povećale sav taj neplaćeni rad koji uglavnom obavljaju žene. Smatrali smo da je od izuzetne važnosti da podržimo Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i UN Women u izradi ove analize i otvaranju razgovora u javnosti o ovoj velikoj temi u cilju ravnomerne raspodele neplaćenih poslova staranja, većeg uključivanja žena na tržištu rada, kao i adekvatne podrške zajednice”, rekla je Fabricijeva.

Direktorka Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) Milana Rikanović istakla je da zahvaljujući ovoj analizi konačno znamo koja je ekonomska vrednost neplaćenog, nevidljivog i nepriznatog rada u Srbiji koji žene obavljaju svakog dana u godini, prekovremeno, bez bolovanja i godišnjeg odmora.

“To je prvi korak na putu ka društvenom i ekonomskom priznanju te vrednosti i nadamo se da će poslužiti kao osnova za kreiranje politika i sistema podrške i usluga u zajednici u čijem nedostatku upravo i dolazi do ovolike količine neplaćenog rada”, naglasila je Rikanovićeva.

Prva ekonomska analiza neplaćenih poslova u oblasti staranja sprovedena je u okviru projekta “Rodno odgovorno upravljanje – preraspodela neplaćenog rada” koji zajednički realizuju Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i UN Women, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i britanske ambasade u Srbiji.

KOMENTARIŠI