U Narodnoj biblioteci „Radoje Domanović“ – Rača organizovan je u okviru Kulturnog nasleđa opštine Rača, treći put naučno-stručni skup na temu života i rada, poznatih ali i zaboravljenih znamenitih ljudi, iz okoline opštine Rača, ali i onih koji su svoj rad posvetili Račanskoj kulturi. Prvi skup 2015. godine, posvećen je Đuri Jakšiću, drugi Radoju Domanoviću i ove godine Ljubici Ivošević Dimitrov, zaboravljenoj revolucionarki, pesnikinji, koja je rođena u Saranovu (opština Rača).

Foto: BSMMC

Biblioteku iz Malog Crnića su svojim radovima predstavljale direktorka, Danijela Božičković Radulović i Zorka Stojanović, koja učestvuje od samog početka osnivanja ove manifestacije, za šta je od opštine Rača primila Priznanje.

Foto: BSMMC

U Zborniku „Kulturno nasleđe Ljubice Ivošević Dimitrov“ su stručni radovi bibliotekara: Nade Petrović i Milana Piljaka („Ljuba Dimitrova u Srpskoj i Bugarskog istoriografiji“); Milica Simić (Školstvo Srbije u 19 veku); Dr Trajko Petrovski (Srpsko-Bugarski nacionalni odnosi i interesi; pukovnik istoričar, Željko Vidakov Zirojević (Saraonovačke proleterski poetske vatre Ljubice Ivošević Dimitrov“); književnice Jasmine An Jovanović („Zaboravljena proleterska pesnikinja Ljubica Ivošević Dimitrov“), Danijela Božičković Radulović (Zaboravljena heroina pesme i borbe); Zorka Stojanović (Sve ljubavi Ljubice Ivošević Dimitrov); Zoran Samardžić (Georgi Dimitrov i Ljubica); Gorica Maldini („Pet zaboravljenih Srpkinja“); Zorica Vulović ( Ljubica Ivošević Dimitrov – život i rad, detinjstvo i odrastanje); Nikola Đuričić (Značaj štampe i poezije u vremenu ljubice Ivošević Dimitrov). U Zbornikau je objavljena Prepiska Ljubica – Georgi Dimitrov, kao i recenzija Milovana Đuričića. Račanska biblioeka je obajvila i zbirku pesama Ljubice Ivošević Dimitrov.

KOMENTARIŠI