foto: Urban City, 16. jul 2017. / Ilustracija

Predrag Jelušić, direktor JP “Morsko dobro”, o novoj kategorizaciji kupališta. Ciljano uređene obale za izletnike, porodice, pet frendli, nudiste …

Opremljena su plažnom infrastrukturom, tuševima, bovama sa morske strane radi bezbednosti kupača, spasilačkim kulama, udobnim ležaljkama, ali i slobodnim prostorom za sve ljubitelje uživanja na pesku. Gotovo sve plaže imaju barove visokih ugostiteljskih standarda, kako bi gosti u potpunosti uživali.

Ovu poruku šalje Predrag Jelušić, direktor preduzeća “Morsko dobro”, i dodaje da je urađena strategija održivog upravljanja plažama kojom je predložena nova kategorizacija za organizaciju kupališta.

– Primenom ove strategije u programu koji će obuhvatiti period od 2019–2023. godine, obezbedićemo kategorizovana kupališta u skladu sa turističkim trendovima i potražnjom. Na taj način ćemo, pored dosadašnjih hotelskih i javnih, imati kupališta za ciljane grupe gostiju kao što su izletnička, porodična, pet frendli, nudistička i sportsko-rekreativna kupališta u svakom primorskom gradu. Za svaku kategoriju propisaće se specifični standardi i uslovi za opremanje – kaže Jelušić. – Planom objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra za period 2016-2018. godine definisano je 359 kupališta, koja su planirana za davanje u zakup putem javnog poziva.

Foto: Urban City, 14. jul 2017.

Naš sagovornik naglašava da se sve više plaža izdaje u zakup, pa je tako javnim pozivom iz 2016. do danas ustupljeno 330 kupališta, i to 102 u opštini Herceg Novi, 23 u opštini Kotor, 21 u opštini Tivat, 99 u opštini Budva, 44 u opštini Bar i 41 u opštini Ulcinj.

– Početni iznos naknada za privremeno korišćenje plaža i kupališta utvrđuje se i obračunava na osnovu broja, vrste i namene privremenih objekata, područja morskog dobra i površine ustupljene plaže. Najvišu cenu zakupnine ponudio je zakupac plaže Trsteno u opštini Kotor i ona iznosi 110.000 evra, dok je najniža u opštini Herceg Novi u iznosu od dvesta evra. Na javnom pozivu mogu konkurisati sva fizička i pravna lica – ističe Jelušić.

Foto: Urban City / Ilustracija

UREĐENJE

– Veoma je bitno obnavljanje plaža. To nije samo potreba turista već se time štite i postojeći obalni zidovi i utvrde. JP “Morsko dobro” prilikom “prihranjivanja” plaža isključivo koristi prirodni materijal – kaže Jelušić, koji obećava da će rešiti i problem ruženja izgleda plaža.

PLAVA ZASTAVICA

Ove godine će se na čak 30 crnogorskih plaža vijoriti i prestižno međunarodno ekološko prizanje – Plava zastavica, koja promoviše visoke standarde iz četiri oblasti: kvalitet morske vode, usluga i sigurnosti na plažama, standarde iz oblasti zaštite životne sredine kao i obrazovanja i informisanja o ekološkim vrednostima. Ovaj broj zaista je impozantan u odnosu na dužinu crnogorske obale (nešto preko 300km) i procentualno je najveći u odnosu na broj Plavih zastavica u mnogo većim zemljama regiona, pa možda i Mediterana, podseća Predrag Jelušić.

KOMENTARIŠI