Takmičenjem violinista u pratnji Narodnog orkestra RTS-a, u petak 13. jula, završeni su 24. “Carevčevi dani“, a laureat ovogodišnjeg festivala je Beograđanka, Larisa Kopić.

Prvu nagradu, violinu, poklon Jana Nemčeka, i statuetu Vlastimira Pavlovića Carevca, Larisi je uručio predsednik opštine veliko Gradište, Dragan Milić. Kao najboljem mladom violinisti, pobednici je omogućeno i snimanje kompakt diska u profesionalnim uslovima, nagrada muzičke produkcije RTS-a.

Žiri u sastavu Milutin Popović Zahar, Ilija Pavlović i Nenad Stanić dodelio je drugo mesto Beograđanima Andriji Jankoviću i Vojislavu Živiću. I treća nagrada je podeljena, između Sandre Stoiljković iz Kragujevca i Ljubice Crnobrnje, učesnice iz Banja Luke.

Specijalnu nagradu za najbolji scenski nastup dobila je Jovana Lukić, a kao najmlađi takmičar nagrađen je četrnaestogodišnji takmičar Ognjen Janjić koji je osvojio i nagradu publike. Pored drugog mesta, Andrija Janković nagrađen je za najbolje izvedeno kolo, a Vojislav Živić za najbolju pesmu.

Devetoro violinista, koji su po propozicijama takmičenja, izvodili po jednu pesmu i kolo, pratio je Narodni orkestar RTS-a pod upravom Siniše Vićentijevića. U revijalnom delu završne večeri festivala, uz zvuke violine i Dunava, nastupili su Radiša Urošević i Marijana Pešić, pobednica pevačkog takmičenja 23. Festivala.

Od 10. do 13. jula, Veliko Gradište bilo je, i ove godine, prestonica izvorne narodne muzike i centar okupljanja brojnih ljubitelja violine i poštovaoca lika i dela Vlastimira Pavlovića Carevca.

KOMENTARIŠI