Ledolomac Greben kreće od Đerdapa uz Dunav

Ledolomac Greben kreće od Đerdapa uz Dunav

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine saopštilo je da je odlučeno da se ledolomac "Greben" pokrene sa predpristaništa prevodnice "Đerdap 1" uzvodno ka mestu Sokolovac, na početnu poziciju za dejstvovanje, kako bi obezbedio kontinualni ledohod nizvodno ka akumulaciji Đerdap.

Zbog talasa hladnog vremena i formiranja leda na vodotokovima doneta je odluka da se ledolomac pokrene.

Prema najavljenoj prognozi u naredna dva dana se očekuje formiranje dodatnih površina pod ledom i povećanje debljine leda, a u nastavku usled povoljnijih stabilnih vremenskih uslova neće doći do bitnije promene režima leda.

Na Dunavu, od Bezdana do Zemuna nalazi se ploveći led, kod Pančeva i Velikog Gradišta je ledostaj, na Savi zbog niskog vodostaja priobalni i ploveći led, Tisa i banatski vodotoci su 100 odsto ledostaj, na Velikoj Moravi oko 60 odsto, a na Južnoj Moravi oko 40 odsto je pod ledom.

Redovna odbrana od leda je proglašena na Dunavu od Mađarske granice do Bačke Palanke, kod Golupca i Velikog Gradišta, u Beogradu kod Zemuna i Novog Beograda, na Savi od granice sa Hrvatskom do Hrtkovaca, na slivu Save – Topčiderska reka, Pariguz, Kolubara sa Tamnavom, Peštan.

Vanredna odbrana od leda je proglašena na Velikoj Moravi u zoni i nizvodno od Ljubičevskog mosta, kod Smedereva i u zoni Žabarskog mosta.

KOMENTARIŠI