Legija se seli iz KPZ “Zabela”?

Legija se seli iz KPZ “Zabela”?

Legija je od maja 2004. bio u Centralnom zatvoru u Beogradu, a 12. jula 2010. promenio je adresu boravka i prebačen je u poseban deo zatvora „Zabela“, koji je zbog maksimalnih mera obezbeđenja odmah dobio naziv „srpski Alkatraz“

Novi zatvor maksimalne sigurnosti u Pančevu, koji je već prozvan ADX po kazamatu u Koloradu iz kojeg nema izlaska, biće najčuvaniji zatvor u Srbiji!

Legija prvi stanar u novom objektu u Pančevu?

Najavljuje se da će tamo biti smešteni neki od najozloglašenijih kriminalaca. Međutim, još nije poznato da li će najpoznatiji srpski zatvorenik Milorad Luković (50) Legija da se seli iz „vazdušne banje“, kako u šali naziva zatvor u Požarevcu, i da li će u Pančevu biti prvi stanar!

Legija je od maja 2004. bio u Centralnom zatvoru u Beogradu, a 12. jula 2010. promenio je adresu boravka i prebačen je u poseban deo zatvora „Zabela“, koji je zbog maksimalnih mera obezbeđenja odmah dobio naziv „srpski Alkatraz“.

Kazneno-popravni zavod u Pančevu, prema podacima Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, imaće kapacitet za smeštaj 500 zatvorenika.

Foto: Gradnja

– Prostiraće se na 10 hektara postojeće ekonomije, koja je u sastavu Okružnog zatvora u Pančevu, ali je odvojen u posebnu celinu koja se naslanja na ekonomiju „Nadel“ na Bavaništanskom putu. Kompleks se sastoji od 10 zgrada ukupne površine od 24.000 kvadrata i svi objekti su već završeni. Ugrađena je kompletna stolarija – prozori, vrata, kao i sanitarije, a sada su u toku završni unutrašnji radovi. Radovi na fasadama su završeni, kao i radovi na fekalnoj i kišnoj kanalizaciji. Trenutno se sređuju pristupne saobraćajnice – potvrdili su u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija.

Rok za završetak radova je pomeren za proleće 2018. zbog veličine objekta, složenosti radova i posla komisije za tehnički prijem.

Foto: Gradnja

– Zatvor je građen u skladu sa savremenim standardima Evropskih zatvorskih pravila. Moći će da se poredi sa najsavremenijim zatvorima Evropske unije. Imaće najviši stepen obezbeđenja i biće opremljen posebnim tehničkim sistemom zaštite. Na ulazu će se nalaziti neprobojna stakla, kontradiverziona vrata najnovije generacije, tunel za skeniranje stvari, kao i prostorije za ručni pretres. Planirano je da celi kompleks bude ograđen dvostrukim redom ograde koje će biti pokrivene sistemom termalnih kamera najnovije generacije. Čitav kompleks će biti pokriven sa više stotina kamera za video-nadzor – kažu u Zavodu.

KOMENTARIŠI