Jaz plaža, Foto: Urban City // B.P.

Direktor Centra za istraživanje i razvoj turizma Petar Golubović ocenio je da je letnja sezona premašila očekivanja i najvećih optimista, pa da mogu da budu prezadovoljni onim što su tokom sezone mogli da prate.

Broj turista, odnosno broj dolazaka i noćenja je na izuzetno zadovoljavajućem nivou, rekao je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

“Ono što možda nije dobro, ali nije samo slučaj kod nas, nego i u susednoj Hrvatskoj, je to što je pandemija vratila turizam godinama unazad, u smislu da se glavni špic sezone ‘sabio u što kraći period”, rekao je Golubović, pa je zato u periodu od 25. jula do 20. avgusta bila prevelika tražnja.

“Negde postoji strah, on nam je bio saveznik, imali smo strah od neizvesnosti šta će biti pa su svi požurili da rezervišu godišnje odmore. Imali smo navalu, pa početkom avgusta u Crnoj Gori nije mogao da se nađe krevet, bez obzira što se kapacitet mnogostruko uvećao”, rekao je Golubović.

Situacija je, kaže, sada na zadovoljstvo svih, “jer možemo mirnije da uđemo u zimski period”.

Golubović kaže da su dobrim rezultatima u Crnoj Gori doprinele i mere konkurentskih zemalja, poput Grčke, koja je za prelazak granice tražila PCR test, što je na obale Crne Gore vratilo određeni broj turista koji godinama nisu dolazili.

Govoreći o postsezoni, on kaže da epidemiološka situacija ipak nije dozvolila da se realizuju najave koje su bile izuzetno dobre.

“Buking je za septembar bio sjajan, bile su velike najave, ali stavljanje Crne Gore na crvenu listu i ograničenja ulazaka u zemlju dovele su do toga da postsezona bude na nižem nivou”, rekao je Golubović.

KOMENTARIŠI