Letovalište MARMARIS u Turskoj na samoj granici Sredozemnog i Egejskog mora mami...

Letovalište MARMARIS u Turskoj na samoj granici Sredozemnog i Egejskog mora mami turiste /FOTO/

Ostrvo Sedir, Turska, Foto: Urban City // Arhiva 2007.

Marmaris je popularno letovalište u Turskoj. Nalazi se na samoj granici Sredozemnog i Egejskog mora. Letovalište Marmaris je smešteno u zalivu sa zelenim brdima u pozadini. Marmaris ima lepo uređene peščano-šljunkovite plaže, opremljene sa ležaljkama i suncobranima i velikim brojem ugostiteljskih objekata koji se nalaze na pešačkom šetalištu pored same plaže dužinom celog mesta.

Centar Marmarisa, Turska, Foto: Urban City // Arhiva 2007.

Malo izvan grada, na udaljenosti od oko 9 kilometara, nalazi se simpatična uvala u kojoj je smešten Ičmeler. Ičmeler je izuzetno popularan turistički gradić koji je povezan sa Marmarisom i okružen borovom šumom koja se proteže uz dugu peščanu plažu. Plaža u Ičmeleru važi za najlepšu u regiji. U Ičmeler važi za mirnije letovalište sa odličnim hotelima.

Marmaris, Turska, Foto: Urban City // Arhiva 2007.

U letovalištu Marmaris vlada sredozemna klima, koju odlikuju topla i vlažna leta i hladne i kišne zime. Leta su topla i vlažna, a temperatura može da dostigne preko 40°C tokom jula i avgusta.

Spomenik turskom astronautu u Marmarisu, Foto: Urban City // Arhiva 2007.

Toplo i čisto more, duge peščane plaže, raznovrsne, cenom pristupačne, trgovine i zanatske radnje, dobro organizovana dnevna i noćna zabava, uz tradicionalno bogatu ugostiteljsku ponudu, učinili su ovaj kraj izuzetno popularnim za turiste iz mnogih zemalja.

Spomenik turskom astronautu u Marmarisu, Foto: Urban City // Arhiva 2007.

U Marmarisu se nalazi velika marina sa velikim brojem luksuznih jahti poznata po svojoj reputaciji kao najbolja i najsigurnija na istočnom Mediteranu.

Marina u Marmarisu, Foto: Urban City // Arhiva 2007.

Do letovališta Marmaris i Ičmeler putnici mogu stići autobuskim i avio prevozom.

Autobuski prevoz saobraća iz skoro svih delova Srbije, preko Bugarske, do Čanakala gde se trajektom prelazi u Azijski deo Turske.

Avio prevoz se raelizuje sa aerodoma “Nikola Tesla” u Beogradu na aerodrom u Bodrumu.

Kleopatrina plaža, Turska, Foto: Urban City // Arhiva 2007.

KLEOPATRINA PLAŽA

Ostrvo je poznato po svojoj plaži sa retkim zlatnim peskom. Prema legendi koju pričaju lokalni vodiči, ovaj unikatan pesak je bio donesen brodovima iz Egipta specijalno za kraljicu Kleopatru. Ona se na ostrvu sretala sa svojim ljubavnikom Markom Antonijom. Svako zrno na plaži je gotovo savršena sfera. Plaža je zaštićena od strane Ministarstva kulture Turske kao nacionalno blago, tako da je na plaži zabranjen ulaz sa obućom, zabranjeno je postavljanje peškira i pušenje. Ulaz na plažu se plaća.

Kleopatrina plaža, Foto: Urban City // Arhiva 2007.

Pokraj plaže, na ostrvu se nalaze i ruševine drevnog grada Kedrai. Od drevnoga grada sačuvani su Apolonov hram, amfiteatar i ostaci nekropole. Ime „Kedrai” u prevodu sa grčko znači „kedar”, iako nije poznato da li takvo drvo postoji na ostrvu. Grad je okružen zidom. Apolonov hram je sagrađen u dorskom stilu.

Amfitetatar drevnog grada Kedrai, Foto: Urban City // Arhiva 2007.

Dobro očuvani amfiteatar se nalazi u severnom delu drevnog grada i orijentisan je ka severu. Za vreme peleponskog rata, grad Kedrai koji je bio na strani Atine okupirao je spartanski vojskovođa Lisandar, a njegovi žitelji bivaju porobljeni. Ove događaje je detaljno opisao istoričar Ksenofont, naglašavajući da su stanovnici Kedraija bili poluvarvari.

TOKOM BORAVKA MOŽETE IĆI NA NEKE OD IZLETA

  • Drevni Efes – poludnevni i celodnevni izlet
  • Pamukale
  • ostrvo Kleopatra
  • reka Dalijan
  • jeep Safari
  • Tursko veče
  • Krstarenje brodom
  • Aqua park
  • Kapadokija

KOMENTARIŠI