Potražnja za aranžmanima velika i pored poskupljenja od 26%

Potražnja za aranžmanima velika i pored poskupljenja od 26%

Jaz plaža, Foto: Urban City // B.P.

Nacionalna asocijacija turističkih agencije Srbije (NATAS) saopštila je juče da su letnji aranžmani u odnosu na prošlu godinu poskupeli za 26 odsto – najviše za Grčku, a najmanje za Crnu Goru, Hrvatsku i Italiju.

Prema navodima asocijacije i pored poskupljenja, ove godine beleži se porast potražnje od 9,4 odsto za letnjim aranžmanima u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Tanjug. „Razlog poskupljenja je u skoku cena smeštaja i prevoza. Smeštaj u Grčkoj, posebno u hotelima u odnosu na 2023. godinu poskupeo je u proseku za 36,7 odsto”, navode iz asocijacije.

Dodaju da su domaće turističke agencije i ove godine dobrim delom kompenzovale to značajno poskupljenje kroz smanjivanje marže.

„U odnosu na ponude u zemljama u okruženju, i dalje su ponude za letovanje naših turističkih agencija najjeftinije”, navodi nacionalna asocijacija i naglašava da se takvo stanje najviše odražava na plate zaposlenih u turističkim agencijama koje su među najnižim u Srbiji i u proseku iznose 57.130 dinara.

KOMENTARIŠI