PODELI
Foto: Pixabay // ilustracija

Svi oni koji imaju položenu C, E i D kategoriju moći će posredstvom Auto-moto saveza da i posle Nove godine dobiju licencu kao evropski profesionalni vozači, objavila je Radio-televizija Srbije, pozivajući s na Agenciju za bezbednost saobraćaja.

Za dobijanje licence potrebne su dve fotografije, taksa od 6.000 dinara, lična karta i važeća vozačka dozvola.

To je veoma bitno, jer je već sada, prema nekim pravilnicima MUP, ta dozvola neophodna, naročito za one koji se bave međunarodnim transportom.

Procenjuje se da je dosad sertifikat dobilo 5.000 do 6.000 vozača. Međutim, po pravilnicima MUP, mnogi koji žele da se bave međunarodnim transportom – bez toga neće moći da obavljaju posao.

Licenca se odnosi isključivo na vozača, to je njegov dokument. U Srbiji je registrovano 160.000 teretnih vozila, ali nije za sva neophodna C ili D vozačka dozvola. Aktivnih vozača je najmanje 70.000.

“Vozač sa C ili D kategorijom koji ima sertifikat profesionalne kompetencije, odnosno kvalifikacionu karticu, ima mogućnost da mu se u vozačku dozvolu unese takozvani ‘kod 95’ kojim stiče pravo da u svim zemljama EU upravlja kamionima i autobusima”, naveo je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

U Agenciji za bezbednost saobraćaja navode da će vozači i posle 1. januara moći da dobiju sertifikat, ali treba da požure, jer to kasnije može mnogo da ih košta.

Licenca važi pet godina, a u tom periodu vozači će imati obavezu da odslušaju dodatne časove obuke. Nastavu će najverovatnije plaćati preduzeća u kojima su zaposleni.

Pravo na besplatnu licencu imaju svi vozači koji do 29. decembra 2019. godine položili vozački ispit za C i D kategoriju.

Oni koji nakon Nove godine budu polagali vozački ispit, licencu će dobiti tek kada odslušaju dodatnih 140 časova i polože obuku.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI