Festival fantastike „TolkiNiš 2018″ koji je održan u Nišu u periodu od 14. do 15. aprila 2018. godine, u organizaciji Udruženja ljubitelja fantastike „Ordo Drakoniš” i Niškog kulturnog centra, okupio je veliki broj pisaca, filmskih stvaralaca, strip-crtača, udruženja i ljubitelja fantastike iz cele Srbije i regiona. 
Festival koji je tokom oba dana bio otvoren od 11 do 22 časa,
​najavio je proslavljenji muzičar i frontment grupe Orthodox Celts, Aca Seltik. Organizatori su priredili bogat program, koji je obuhvatio brojne kreativne radionice, tribine, predavanja, bazar fantastike, kao i igranje društvenih igara u Goblin kutku i projekcije filmova iznenađenja na kraju svakog dana.

Foto: Privatna arhiva
U toku prvog dana festivala posetioci su mogli da prisustvuju brojnim radionicama i predavanjima, među kojima su razgovor sa Goranom Skrobonjom i Aleksandrom Tešićem, zatim razgovoru sa nekim od pisaca izdavačkih kuća Otvorena knjiga, Portalibris i Orfelin, potpisivanju knjiga i slikanju, kao i predavanjima “Mitološke paralele u Silmarilionu” Marka Vasića i “200 godina Frankenstajna” dr Dejana Ognjanovića i d.v direktora NKC-a Srđana Savića.

Foto: Privatna arhiva

Drugi dan festivala fantastike TolkiNiš takođe je počeo kreativnim radionicama – Mala stripska radionica Vladimira Vesovića i radionicom izrade čarobnih štapića i šešira, koju je vodila Ljubica Dolašević iz udruženja Valinor. Svoj serijal knjiga Severna kapija predstavio je mladi autor Danijel Jovanović, zatim Lela Stojanović, je predstavila knjige Vesela veštica Nika, a održano je i predavanja “Izgubljene priče i rana predanja iz Silmariliona” Marka Vasića, kao i predavanje posvećeno serijalu Harry Potter, pod nazivom “Putovanje Hogvorts Ekspresom”, na kome su učestvovali Darko Stanković, novinar i predsednik udruženja Ordo Draconiš, i blogerka Snežana BookWitch.

Na festivalu TolkiNiš  premijerno je predstavljena nova knjiga poznatog niškog pisca Miloša Petkovića, pod nazivom “Patuljci i vile”, koja je namenjena deci, a takođe je gostovao i poznati pisac knjiga za decu Uroš Petrović.

Foto: Privatna arhiva
Ljubitelji fantastike iz Kostolca, koji se okupljaju u Biblioteci u Kostolcu, Odeljenju Narodne biblioteke “Ilija M. Petrović” Požarevac, odazvali su se pozivu organizatora Festivala i drugog dana Festivala ponosno na tribini predstavili svoj rad, svoju Biblioteku i preneli pozdrave iz Kostolca i Požarevca. 
Udruženje ljubitelja fantastike Ordo Drakoniš dodelilo je povelju NIŠKOG REDA ZMAJA Ljubiteljima fantastike iz Kostolca za izuzetan doprinos fantastici.

KOMENTARIŠI