Lončar: Bolnice popunjene 90 odsto, nema govora o popuštanju mera

Lončar: Bolnice popunjene 90 odsto, nema govora o popuštanju mera

ZLATIBOR LONČAR, Foto: B.P.

Bolnički kapaciteti su trenutno popunjeni 90 odsto, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i naveo da u ovom trenutku ne može biti reči ni o kakvom popuštanju mera.

Zlatibor Lončar je novinarima posle sastankom sa crnogorskom koleginicom Jelenom Borovinić Bojović, rekao da zdravstveni sistem za sada uspeva da sve kovid pozitivne pacijente, kojima je potrebno bolničko lečenje, hospitalizuje.

“Nije lako ni za jedan sistem da to izdrži”, rekao je Lončar i naveo da imamo ozbiljan problem sa britanskim sojem koji se mnogo brže širi i njegove koncentracije u vazduhu su mnogo veće, izaziva teže kliničke slike, pa je sve više zaraženih mladih ljudi.

Poručio je da je jedini način za smirivanje situacije uz poštovanje svih mera, prekid kontakata i vakcinacija.

On je rekao da mere ostaju na snazu i da se o njihovom ublažavanju može govoriti tek kada daju rezultat.

Na sednici Kriznog štaba bilo je reči i o uslovima za ulazak u Srbiju, a Lončar kaže da se izašlo u susret prvenstveno građanima Srbije i da je omogućen ulazak u zemlju potpuno vakcinisanim bez pi-si-ar testa, i naveo da je do sada više od dva miliona u Srbiji vakcinisano, od kojih je više od 800.000 revakcinisanih.

Objasnio je da se to odnosi na to da je građanin primio dve doze vakcine, odnosno jednu dozu “Astra-Zeneke”, i naveo da će ulazak biti omogućen i sa negativnim pi-si-ar testom.

KOMENTARIŠI