Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je uoči sednice Kriznog štaba zakazane za ponedeljak rekao da će odluke biti donete u cilju zaštite građana Srbije.

Glavna odluka koja se čeka je uvođenje karantina za građane koji dolaze iz Crne Gore. “Analiziramo situaciju. Šta bude struka rekla, to ćemo i uraditi, a sve u cilju da zaštitimo ljude, da zaštitimo decu koja su krenula u školu, studente, ali i najstarije građane”, naveo je Lončar.

“Sve zavisi od nas, do sada smo pokazali da su mere koje smo propisali dale rezultate. Mnoge zemlje u regionu bi se menjale sa nama. Ipak, vidimo da je došlo do opuštanja, te možemo očekivati povećanje broja slučajeva. Mere su dobre samo ako se poštuju, tako da je sve do nas”, dodao je ministar.

On je naglasio da je koronavirus i dalje tu i da ljudi moraju da se pridržavaju mera, jer u suprotnom može doći do velikih problema

Kada je reč o Crnoj Gori ministar Lončar je, zbog ranijih navoda o političkim uticajima, naveo da politika ne utiče na zdravstvo i lečenje ljudi.

“Veliki broj građana Crne Gore dolazi na lečenje u Srbiju, studenti u Beogradu završavaju fakultet. Imamo veliki broj lekara iz Srbije koji odlaze u Crnu Goru, da leče ljude, i da obučavaju njihove lekare”, rekao je Lončar.

“Odluka neće biti politička nego ona koje je najbolja za građane iz Srbije. Bez obzira na odluku, apelujem na sve građane koji se vrate sa odmora, da ne trče odmah da se vide sa svima. Neka sačekaju nekoliko dana” , naglasio je ministar zdravlja.

On je naglasio da je situacija u školama dobra i da se svi pridržavaju mera, što je veoma važno.

“Zahvaljujući Ministarstvu prosvete i epidemiolozima, u školama se bolje održavaju mere nego u gradskom prevozu, klubovima… Kako je naveo, ako deca mogu da se pridržavaju mera, onda bi svaki građanin trebalo da se pridržava osnovnih preporuka. Ministar je posebno apelovao na studente i mlade ljude koji se okupljaju u klubovima i na slavljima”, rekao je Lončar.

On je istakao da ne podržava popuštanje trenutnih mera Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa u Srbiji.

“Nisam za popuštanje mera, kod nas se to pogrešno shvati i sve krene u drugom pravcu”, naveo je ministar Lončar.

Kako je naveo, još uvek niko nije ispunio sve uslove za proizvodnju vakcine protiv koronavirusa.

“Nikada nećemo eksperimentisati sa tim. Ako vam nešto kažemo, preporučimo, to znači da bismo i mi to uradili”, rekao je on.

On je rekao da vakcinu protiv koronavirusa očekuje oko Nove Godine.

KOMENTARIŠI