ZLATIBOR LONČAR, Foto: B.P.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da su sada apsolutni prioritet pacijenti oboleli od karcinoma. Zbog toga će, naglasio je u svim hirurškim klinikama, na dalje, biti operisani samo onkološki pacijenti, i u njima neće biti operacija koje nisu hitne, a sve druge biće prebačene na jednu hirurgiju.

Zlatibor Lončar izjavio je da su kapaciteti preopterećeni kovid pacijentima, kao i strah građana da dođu u zdravstvene ustanove tokom pandemije, doveli do toga da se pojedina oboljenja kasno dijagnostikuju, da se kasno počne sa lečenjem, ali i stvore liste čekanja.

Naglasio je da su sada apsolutni prioritet pacijenti oboleli od karcinoma.

“Rastu liste čekanja, svuda, ne samo kod nas, jer tokom pandemije nije moglo da se radi, ali pokušaćemo da taj problem rešimo brže od drugih. Radićemo i trudićemo se da to sve nadoknadimo, imamo nove kapacitete, bolju opremu, primili smo i mlade lekare, pred kojima je ozbiljan izazov”, rekao je Lončar.

U tom smislu je naglasio da će u svim hirurškim klinikama, na dalje, biti operisani samo onkološki pacijenti, i u njima neće biti operacija koje nisu hitne, a sve druge hirurške intervencije biće prebačene na jednu hirurgiju.

Lončar je rekao i da će njegov predlog biti da se kovid bolnice u Batajnici, Kruševcu i Novom Sadu, kada izađu iz kovid sistema, bave listama čekanja.

“Te nove bolnice imaju skenere, ultrazvučne aparate, rendgene, da skidamo polako liste čekanje. One imaju i operacione sale, pa će sve biti stvar organizacije. To bi bio benefit za sve pacijente”, pojasnio je Lončar.

Na pitanje da li je tačno da je kovid bolnica u Batajnici prodata, odgovara da se o tome nije ni razmišljalo, niti govorilo.

“Mi nikada o prodaji nismo pričali, niti je to ikada bila ideja. Bolnica u Batajnici pripada KCS, bolnica u Kruševcu pripada KC Niš, a ona u Novom Sadu pripada KC Vojvodini. U skladu sa tim će se i raditi”, zaključio je Lončar.

KOMENTARIŠI