Lovačka udruženja napravila spektakl u Ramu

Lovačka udruženja napravila spektakl u Ramu

Foto: Urban City / B.P., RAMSKA TVRĐAVA

Da li ste se ikada zapitali kako bi bilo vratiti se u srednji vek, kako su ljudi bili obučeni, kako su lovili, šta su jeli i kakav je bio njihov stil života?

Put kroz vreme dogodio se ove subote na Ramskoj tvrđavi. Živopisna tvrđava, na jedan dan, oživela je duh prohujalih vremena -vitezovi, Robin Hud, prelepe devojke u srednjovekovnim haljinama, ptice obučene za lov, vino i najkvalitetnija vlastelinska trpeza nakratko su nas vratile u mistična i bajkovita vremena.

Jutro je počelo burno, članovi Društva sokolara Srbije lovili su sa svojim nerazdvojnim prijateljima, nebeskim lovcima. Raznovrsnost ptica grabljivica Srbije, njihov značaj u prirodi i status u životnoj zajednici došli su do pravog izražaja u šumama obližnje Gorice. Lovu su prisustvovala dva lovačka udruženja – “Golub” Veliko Gradište i “Fazan” Srednjevo. Lovačka sekcija iz Rama pripremila je ručak od divljači za sve učesnike manifestacije, a na trpezi su se našli gulaš i meso divljači spremljeni pod sačem.

Tačno u podne na tvrđavu su ušetali vitezovi u prepoznatljivim oklopima i mačevima od kovanog gvožđa. Posetioci su imali priliku da saznaju neke zanimljivosti o tome ko su bili i kako su izgledali srpski vitezovi. Članovi Udruženja za očuvanje starih zanata i veština „Beli orlovi“ objašnjavali su turistima kako su kovani srednjovekovni mačevi i zašto je kompletan oklop srednjovekovnog viteza vredeo kao pedesetak najboljih grla goveda. Za vitezovima, u tvrđavu su ušetali sokolari sa svojim plemenitim pticama koji su se pridružili porodici Nikolić, odgajivačima izložbenih ptica grabljivica. Ovoj zanimljivoj povorci najviše su se obradovali najmlađi, ali i oni stariji, opčinjeni magijom srednjeg veka, prohujalim vremenima i različitim civilizacijama koje su se smenjivale na ovim prostorima.

Ispred tvrđave, najbolje vinarije Srbije predstavile su svoja vina, a posetioci su rado degustirali i davali ocenu vrsnim poznavaocima najboljih sorti grožđa. Prodajna izložba privukla je i domaće vinare, ali i sve ljubitelje “božjeg napitka” koji su, kao turisti, došli u obilazak tvrđave.

Doživljaj je upotpunila i srednjovekovna muzika pa je Ramska tvrđava, kao domaćin, svojim originalnim ambijentom i slikovitom arhitekturom povezala modernog čoveka današnjice i čuvare tradicije, starih veština i zanata.

https://www.facebook.com/TuristickaGradiste/photos/a.2691682137809462/2691662304478112/?type=3&theater

KOMENTARIŠI