Makedonski pesnik Nikola Madžirov u Požarevačkoj gimnaziji

Makedonski pesnik Nikola Madžirov u Požarevačkoj gimnaziji

Njegove su pesme prevedene na 30 jezika

Foto: Urban City

Danas, 16. januara 2018. godine, sa početkom u 13.15, u svečanoj sali Požarevačke gimnazije gostovaće makedonski pesnik Nikola Madžirov.

Madžirov je jedini makedonski pesnik koji ima status pesnika od nacionalnog značaja i dobitnk je najznačajnijih pesničkih nagrada i priznanja. Trenutno ima rezidenciju u Beogradu, pa je  prilika da sa njim Požarevačka gimnazija organizuje književni matine, koji sekcija Kreativnog pisanja škole već tradicionalno organizje sa najznačajnijim piscima Srbije i Regiona.

Razgovor će voditi Biljana Milovanović Živak, rukovodilac sekcije Kreativnog pisanja.

Nikola Madžirov je rođen 1973. godine u Strumici/Makedonija gde živi i danas. Radi kao liričar, esejista, literarni prevodilac i urednik. Koordinator je internacionalne mreže za liriku Lyrikline i u tom svojstvu nadležan je za Makedoniju, a bio je i urednik za područje lirike u časopisu za književnost Blesok.

Foto: Republika

Njegove su pesme prevedene na 30 jezika. Objavio je veliki broj knjiga, novija izdanja su Premesten kamen (Skopje 2007), Vo gradot, nekade (Skopje 2004); Nekade, nikade (Radovis 1999), Zakluceni vo gradot (Skopje 1999); Dobitnik je nagrade za autore iz Istočne Evrope Hubert Burda 2007. godine, te mnogih nacionalnih nagrada poput nagrade Braća MiladinovStudentski zborAco KaramanovPoezija Nikole Madžirova istražuje kako ličnu, tako i kulturnu geografiju da bi osetila prirodu našeg kretanja kroz predele o kojima piše. 

Pesme su mu objavljivane u časopisima i antologijama Severne i Južne Amerike, Evrope i Azije; dobitnik je mnogobrojnih međunarodnih nagrada i stipendija: International Writing Program (IWP) na University of Iowa/USALiterarisches Tandem u Berlinu; KulturKontakt stipendija u Beču; Internationales Haus der Autoren u Grazu; Literatur Haus NÖ u Kremsu i Villa Waldberta u Minhenu.  Savremeni američki džez kompozitor Oliver Lejk, koji je sarađivao s Bjork i Lu Ridom, komponovao je muziku na neke od pesama Nikole Madžirova.

KOMENTARIŠI