Mali: Mislim da se otvara prostor za povećanje plata i penzija

Mali: Mislim da se otvara prostor za povećanje plata i penzija

Foto: Urban City / B.P. // ilustracija

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je danas na Vladi novi aranžman sa MMF-om, koji je savetodavnog karaktera.

On je rekao da se taj aranžman pravi na 30 meseci, a njegov cilj da se nastavi sa strukturnim reformama koje su započete prethodnim aranžmanom.

“Mislim, pre svega, na refrome javnih preudzeća, zelenu agendu, sve ono što treba da donese povećanju naše konkurentnosti”, rekao je Mali za RTS.

On je rekao da žele da javna preduzeća budu još bolja, da budu nosioci rasta i razvoja, zajedno sa privatnim sektorom.

Mali je rekao da je za nas taj aranžman jako važan.

“Кada se govori o bilo kakvim reformama, kada se izlazi na međunarodna finansijska tržišta, veoma je važno da se čuje i da se zna da je MMF u nekoj zemlji i da je njihovo prisustvo u njoj, pre svega savetodavnog karaktera u nastavku reformi. To najviše govori o tome koliko smo spremni da našu ekonomiju poguramo napred”, naveo je on.

Osvrnuo se na rast BDP od 1,7 odsto u prvom kvartalu ove godine, što je prema do sada prikupljenim informacijama, “jedan od najboljih rezultata u Evropi”.

“S obzirom na taj rast, na činjenicu da nam je u odnosu na april prošle godine industrijska proizvodnja veća 33,9 odsto, da je u maju mesecu svaki prihod u budžet bio veći od planiranog – od poreza na dodatu vrednost, poreza na dohodak građana, poreza na dobit, akciza…, mi očekujemo da ćemo drugi kvartal završiti sa rastom između 9 i 11 odsto. To znači da ćemo sigurno ići na stopu rasta ove godine iznad šest procenata. Sa tom stopom, mi smo prvi u Evropi”, istakao je ministar.

On je naglasio da više stope rasta znače i veći prostor za rast plata i penzija, kao i za dodatne investicije u infrastrukturu zemlje.

“Sačekaćemo drugi kvartal, a ako stopa rasta bude viša od 6 odsto, mislim da se otvara prostor i za povećanje plata i za povećanje penzija”, rekao je Mali.

Ministar je podsetio da je u maju mesecu isplaćeno prvih 30 evra na račune 5,7 miliona građana, kao i da drugu uplatu mogu očekivati u novembru.

“Isplatili smo prošle nedelje i naše građane na Кosovu i Metohiji, a naredne nedelje krećemo i sa trećom uplatom od 50 odsto minimalne zarade. Očekuje nas i uplata novca za nezaposlene. Treći paket mera sprovodimo u dan i u dinar, kako smo i obećali. Nadam se i očekujem da će naša stopa rasta na kraju ove godine biti najveća u Evropi, što će biti ogroman uspeh svih građana Srbije”, zaključio je Mali.

Mali je naveo da se 898.000 građana se prijavilo za pomoć od 3000 dinara za vakcinisane.

Večeras u ponoć, 4. juna, kreće i prijava putem kol centra, rekao je Mali.

KOMENTARIŠI