Foto: Urban City / B.P. // ilustracija

Ministar finansija Siniša Mali izrazio je očekivanje da će Vlada danas usvojiti tri predloga zakona koja se odnose na treći paket pomoći građanima i privredi.

“Reč je o proširenju garantne šeme od prošle godine, a koja je iznosila dve milijarde evra. Nju sada proširujemo za dodatnih 500 miliona evra, kako bi preduzeća mogla bolje da funkcionišu u krizi. Preduzećima je već podeljena 1,6 milijardi evra. Reč je o jeftinim kreditima, za koje garantuje država. To je značajno doprinelo očuvanju radnih mesta i funkcionisanju preduzeća. Imaćemo i dodatnu garantnu šemu za ugroženija preduzeća, koja slabije stoje, gde država garantuje za još veći deo tog kredita, kako bi banke bile sigurnije i lakše odobravale kredite”, rekao je Mali.

Objasnio je da će rok vraćanja kredita, u okviru nove garantne šeme za ugroženija preduzeća biti pet godina, sa grejs periodom otplate od 18 do 24 meseca.

Ministar finansija je naveo da će se pred Vladom naći i zakonsko rešenje kojim se definiše isplata 60 evra pomoći građanima, te da očekuje da će u naredne dve do tri sedmice ti predlozi biti izglasani u parlamentu, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

“Važna informacija za sve građane je da 28. aprila počinje prijava za isplatu 60 evra, koja će trajati do 15. maja. Taj postupak biće organizovan kao i prošle godine, odnosno, prijave će biti moguće putem sajta Uprave za trezor Republike Srbije, kao i putem kol-centra. Prvih 30 evra biće isplaćeno u maju, a drugih u novembru. Za obe isplate, građani se prijavljuju samo jednom”, objasnio je ministar.

Napomenuo je i da će penzioneri dobiti dodatnih 50 evra, što je ukupno 110 evra pomoći države, te da će nezaposleni dobiti dodatnih 60 evra, odnosno, ukupno 120 evra.

“Ovim merama smatramo da smo pokrili sve one za koje smatramo da im je pomoć najpotrebnija. Pokazali smo da je budžet stabilan, da imamo novca i pokazali smo da smo tu da pomognemo kada je najteže, da građanima i privredi ulijemo dozu optimizma. Ovim, precizno i mudro pokrivamo polovinu ove godine, uz nadu da će se problem sa virusom korona što pre rešiti. Nastavljamo da pratimo situaciju”, rekao je Mali.

Mali kaže da se nastavljaju razgovori sa najugroženijim sektorima, posebno zanatlijama, ali i fitnes centrima, noćnim klubovima, event centrima, kao i da shvata njihovu zabrinutost.

“Zato smo i organizovali tri paketa pomoći države, koja je prvi put u istoriji pomogla privatnom sektoru, odnosno preduzetnicima, malim zanatlijama koji su najugroženiji. Krojači, frizeri, kozmetičari, oni dobijaju pomoć automatski bez prijavljivanja. Mikro, mala i srednja preduzeća su nosilac privrednog razvoja i zato su nam važni”, naveo je on.

Dodao je da se ipak vidi svetlost na kraju tunela, o čemu govori i rezultat na kraju prošle godine, kada je Srbija imala jednu od najmanjih kontrakcija BDP-a u Evropi, kao i stopu nezaposlenosti od 9 odsto.

“Naša privreda je pokazala da je otpornija, da je žilavija. I sve je to bilo moguće zbog teških reformi koje je započeo predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Četiri godine zaredom imali smo suficit u budžetu. Sakupili smo neki novac, napravili rezervu, vratili neke skupe kredite, sve se odlično uklopilo, ali, nažalost, dogodila se pandemija”, rekao je ministar.

Napomenuo je i da ohrabruju rezultati iz prva dva meseca ove godine.

“Imali smo 7,5 milijardi dinara suficita za prva dva meseca tekuće godine. Planirali smo minus, a imamo plus u budžetu”, rekao je Mali i dodao da se u Srbiji trenutno grade četiri auto-puta.

“Srbija danas, u doba najveće krize investira u auto-puteve i pruge, to nam obezbeđuje rast i razvoj”, rekao je on.

Objasnio je da je ostvaren suficit, a da je jedan od razloga i konzervativno planiranje budžeta.

“Bolje je da se iznenadimo, nego da izmišljamo cifre koje ne mogu da se ostvare. To je pristup na kome i predsednik Vučić insistira. Dakle, konzervativni smo kada su u pitanju prihodi, a odgovorni po pitanju rashoda. Kontrola rashoda je tu, tako održavamo stabilnost budžeta”, naveo je ministar.

Mali je podvukao da se svi troškovi plaćaju na vreme, jer država vodi odgovornu ekonomsku politiku i istakao da nema odmora u planiranju bolje budućnosti Srbije.

“Kada je predsednik Vučić u pitanju, nema slobodnih dana. U nedelju smo razgovarali o važnim projektima, približava se kraj prvog kvartala. Razmatrali smo da li i gde je neophodna dodatna podrška. Trenutno je jedan od najvažnijih projekata izgradnja kanalizacione mreže u 65 lokalnih samouprava, fabrike za prečišćavanje vode i kanalizaciona mreža. Za to ćemo obezbediti dodatna sredstva”, naveo je on.

Ministar je podvukao da se svakodnevno radi na tome da Srbija bude lepše i bolje mesto za život, ali da rezultati nisu slučajni.

“Svakog dana se borimo za nove projekte kojima podstičemo rast, pokrivamo ono što smatramo da je najvažnije. U doba najveće ekonomske krize, mi smo u januaru ove godine imali povećanje plata u javnom sektoru, penzija i minimalne cene rada. Sve to uprkos pandemiji, a da ne pominjem i da smo uspeli da izgradimo nove bolnice, da nabavimo vakcine, lekove”, objasnio je on.

Naveo je i da su u Srbiji izgrađene dve moderne bolnice u rekordnom roku od četiri meseca, i podsetio na uspeh u vakcinisanju, jer su obezbeđene vakcine četiri proizvođača.

“Ne postoji drugi način da završimo sa koronom. Zato je važno da se svi vakcinišemo i revakcinišemo. Tako štitimo i sebe, ali i najbliže. To nam omogućava otvaranje ekonomije i postizanje još boljih rezultata”, zaključio je ministar.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI