Mali: Od 1. oktobra penzije veće za 5,5 odsto, počinje primena penzionerskih...

Mali: Od 1. oktobra penzije veće za 5,5 odsto, počinje primena penzionerskih kartica

Foto: Skupština Srbije

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da sutrašnji 1. oktobar, Međunarodni dan starih, donosi dve lepe vesti za penzionere u Srbiji, penzije će biti veće za 5,5 odsto, a počinje i primena Penzionerskih kartica, koje će najstarijima doneti brojne pogodnosti pri plaćanju roba i usluga.

Siniša Mali je, nakon potpisivanja sporazuma između Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i Banke Poštanska štedionica, koja se uključila u ovu akciju, rekao da se do sada za karticu prijavilo 920.000 penzionera, a da se u projekat uključilo više od 650 firmi i institucija.

“Osim velikog broja maloprodajnih lanaca uključio se veliki broj zdravstvenih ustanova, NIS, Putevi Srbije sa umanjenjem putarina za najstarije”, rekao je Mali.

Direktor Fonda PIO Relja Ognjenović je istakao da se nastavlja sa širenjem tima Penzionerske kartice i dodao da je ona jedan od načina kojim država pokazuje da joj je briga o penzionerima prioritet.

Predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica je rekao da preko tekućih računa kod ove banke penziju prima 664.000 penzionera i naveo da penzionerima koji imaju Penzionersku karticu i otvore tekući račun kod ove banke u prvih šest meseci neće biti naplaćivana naknada za vođenje računa.

Navodeći koje će još pogodnosti omogućavati Penzionerska kartica, rekao je da će oni koji karticu imaju moći i da raspolažu penzijom do sedam dana pre zvaničnog dana uplate”.

Biće im niže i naknade za vođenje tekućih računa.

KOMENTARIŠI