Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da će 7. jula biti isplaćen treći “korona minimalac” i dodao da su zahvaljujući državnim merama podrške očuvani pogoni, fabrike i srpska ekonomija.

Mali je gostujući na TV Prva rekao da se kreće sa ozbiljnim i odgovornim radom, kako bi se u što kraćem vremenskom periodu ispunila obećanja, uvećao životni standard građana i da bi se došlo do cilja – prosečne plate od 900 evra i prosečne penzije od 440 evra.

“Sada se stvari ubrzavaju, otvaraju se nove fabrike, nova radna mesta. Radi se na otvaranju auto-puteva. Sada se mnogo brže dolazi do cilja. Imajući sve to u vidu, realno je da sa projektovanim stopama rasta dođemo do prosečne plate od 900 evra, penzije do 440 evra”, istakao je Mali gostujući na TV Prva.

Govoreći o predstojećoj reviziji sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom koja se očekuje ove nedelje, ministar je arekao da će glavne teme biti sprovođenje ekonomskih mera usled pandemije koronavirusa, ali i program “Srbija 2025”.

“Reviziju sporazuma i sastanke sa Misijom MMF-a ćemo održati onlajn. Treba da se pogleda stanje u budžetu, način na koji smo do sada sproveli mere usled pandemije virusa korona. Pokazali smo da smo ozbiljni, vodili smo računa o privrednicima, ali i o građanima. Oni sami kažu da smo spasili našu ekonomiju”, rekao je Mali i dodao da će poslednja uplata minimalne zarade biti 7. jula.

Ministar je istakao da je zahvaljujući merama očuvana ekonomija Srbije.

“Sa MMF je tema i program ‘Srbija 2025’. Sada sa ovom revizijom aranžmana očekujemo joć veće ubrzanje svih aktivnosti. S tim u vezi, od izuzetnog je značaja što se Moravski koridor već gradi, krećemo u izgradnju i drugih brzih saobraćajnica. Počinjemo razgovore sa partnerima, a do kraja leta krećemo u masovnu izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u Srbiji. Mi želimo već sutra da krenemo u sprovođenje, da bismo ispunili obećanje koje smo dali građanima”, naveo je Mali.

On se osvrnuo i na velike infrastrukturne projekte u Gradu Beogradu, poput metroa, koji će se realizovati u narednom periodu.

“Meni je važno da i za Grad Beograd dolaze bolji dani. Imamo razgovore i sa Francuzima i sa Kinezima kada je reč o metrou. Sledećih nedelja izlazimo sa idejom i jasnom dinamikom, pri čemu je projekat prve linije metroa već krenuo da se radi. Sada radimo na strukturi finansiranja. Treba da se radi i fabrika za prečišćavanje vode, a tema narednih meseci biće i novi most preko Save, kod Beograda na vodi. Vrlo brzo ćemo izaći sa strukturom, projektom i dinamikom izvođenja radova”, kazao je ministar finansija.

KOMENTARIŠI