Malo Crniće izdvaja znatna sredstva za razvoj poljoprivrede

Malo Crniće izdvaja znatna sredstva za razvoj poljoprivrede

Foto: Urban City // B.P.

Iako je među malim i nerazvijenim opštinama, Malo Crniće izdvaja znatna sredstva za razvoj poljoprivrede.

Najviše ulaže u stočarstvo, ali vidi perspektivu i u vinogradarskoj proizvodnji. U selu Kula, porodica Bogdanović, uz podršku lokalne samouprave, svojim novcem i državnim subvencijama završava investiciju vrednu 300.000 evra, izgradnjom nove vinarije.

Aleksandar će za nekoliko dana u svojim vinogradima rezidbom započeti ovogodišnje radove. Od proletos Bogdanovići su bogatiji za nekoliko hektara, a novi čokoti planirani su i za ovu godinu.

U starim zasadima već odlično rađaju rizling, smederevka, šardone i merlo. Sve to će se od jeseni prerađivati u novoj vinariji, sa barik salom i restoranom.

“U junu završavamo kompletnu investiciju i u septembru, kada bude berba, planiramo da premestimo opremu i tamo da radimo. Iz projekta subvencija države dobili smo inoks burad, drvenu burad barik i kompletnu opremu – prese, muljač i sve ostalo”, navodi Aleksandar.

Aleksandru su aduti francuske sorte grožđa, dok su sestra i zet ljubitelji domaćih. Planiraju da zasade još petnaestak hektara. Akcenat je na kupažama i vrhunskom vinu.

“Vinograd smo posadili prošle godine u aprilu. Tu postoje dve sorte – tamjanika crna i bela. Živimo i radimo u Beogradu, a u bliskoj budućnosti planiramo da se preselimo ovde, zbog posla, zbog vinarije i zbog vinograda”, ističe Tanja Sarić.

Mala i nerazvijena braničevska opština izdvaja znatna sredstva pre svega za stočarstvo i ratarstvo. Nastavak vinogradarske tradicije u selima vidi kao nova upošljavanja i razvoj vinskog i tranzitnog turizma.

“Ovo je samo jedan dobar primer kako uz malu pomoć države mogu mladi da se zadrže na selu, čak i više od toga, ovo je i nagoveštaj da neko ko je napustio svoje mesto i opštinu ima nagoveštaj da se tu i vrati. U zemlji, ali i u Evropi u porastu je proizvodnja vina i moramo da tražimo svoje mesto”, kaže predsednik Opštine Malo Crniće Mališa Antonijević.

Porodična vinarija u selu Kula, nova je destinacija na braničevskom turističkom putu ka homoljskim lepotama, banjama i istorijskim lokalitetima.

KOMENTARIŠI