PODELI

Iako jedna od najmanjih opština u Srbiji, Malo Crniće ima i lepo održavan Dom zdravlja, koji ima i pedijatrijsku, ginekološku i patronažnu službu, ultrazvuk, laboratoriju i stomatologiju, a vodi ga Palestinac doktor Emad Esleem, koji je medicinu završio u Beogradu još u vreme nekadašnje Jugoslavije.

Zdravstvena stanica u Malom Crniću kao i zdravstvena stanica u Boževcu osnovane su rešenjem Narodnog odbora Opštine Malo Crniće od 14.12.1960. godine.

Od 1978. godine zdravstvena stanica u Malom Crniću, kao služba opšte medicine i stomatologije, je u sastavu Doma zdravlja Požarevac.

DZ Malo Crniće

Od 1989. Godine Dom zdravlja Malo Crniće funkcionisao je kao zdravstvena služba u sastavu Doma zdravlja Požarevac koji je bio radna jedinica Zdravstvenog centra Požarevac. Zakonom o zdravstvenoj zaštiti iz 2005. godine propisano je da domove zdravlja , kao posebna pravna lica, osniva lokalna samouprava, pa je Skupština Opštine Malo Crniće donela odluku o osnivanju Doma zdravlja Malo Crniće.

Donacija ambulantnog vozila

Podsećamo da je Vlada Japana obezbedila ambulantno vozilo i medicinsku opremu u vrednosti od 63,195 evra Domu zdravlja Malo Crniće kao podršku unapređenju zdravstvene zaštite lokalne zajednice, primopredaja vozila izvršena je 5. decembra 2016. godine.

Vozilo za dijalizu DZ Malo Crniće

Ova ustanova je takođe u septembru 2017. godine dobila novo vozilo za dijalizu vrednosti  3,5 miliona dinara zahvaljujući opštinskom rukovodstvu.

Specijalizacija iz ortopedije odvela je dr Esleema u Požarevac, gde je upoznao buduću suprugu, koja je iz Malog Crnića, što objašnjava njegov boravak u ovoj opštini, gde je na poslednjim izborima bio i kandidat za odbornika na listi naprednjaka.

Kaže da u Domu zdravlja imaju sve što im treba i da uspevaju da pokriju potrebe sve starijeg stanovništva 19 sela. Uspeli su da zaposle i dvoje mladih lekara iz tog kraja, koji su nedavno završili medicinu i tako ih zadrže. Bar neko vreme.

“Imali smo još jednu mladu doktorku, ali se ona kratko zadržala. Otišla je čim je našla posao u Nemačkoj. Bolja plata”, kaže dr Esleem.

On sam, kako kaže, pored redovnog posla, obrađuje i 20 hektara zemlje.

2 KOMENTARA

  1. Niti liči narod (em je direktor, em nema pojma), niti je poljoprivrednik. Bitno je da nije naš i dižemo ga u nebesa.

    Naši moraju ipak da se dokazuju negde drugde, najčešće u zapadnoj evropi, a ako ovakvi leče preostale, uskoro će biti slobodnog prostora za izbeglice koliko hoćeš.

  2. Zdravstvo ocajno!! Jadna je to opstina, ako uopste mogu da nazovem to opstinom… i narod mnogi koji nema nazalost gde iz nje da ode…

KOMENTARIŠI