Manastir Gornjak obeležio slavu Vavedenje presvete Bogorodice

Manastir Gornjak obeležio slavu Vavedenje presvete Bogorodice

Foto: Urban City // B.P.

Vavedenje presvete Bogorodice jedan je od najznačajnijih hrišćanskih praznika i dan obeležavanja slave manastira Gornjak, jedne od najvećih svetinja Istočne Srbije.

Vavedenje se proslavlja kao Dan sećanja na prvi ulazak Bogorodice u crkvu, odnosno dan kada su je njeni roditelji Joakim i Ana predali kao dar crkvi. U pratnji pravoslavnog sveštenstva u prisustvu igumanije manastira majke Veronike i njenog sestrinstva i mnogobrojnih vernika, kolač je prerezao i svetu liturgijsku službu održao, Njegovo Preosveštenstvo Episkop požerevačko braničevski dr Ignatije Midić.

Foto: Urban City

Za izuzetan doprinos i vernost manastiru Gornjak, Episkop požarevačko braničevski Ignatije, lično je unapredio protonamesnika Laza Lazića u protojereja.

Nakon liturgije i svetog pričešća, Arhijereska gramata za vernost crkvi uručena je magistru Bojanu Kekiću, za nesebičnu pomoć i podršku manastiru Gornjak.

U restoranu Gornjak za pravoslavno sveštenstvo i sve pravoslavne vernike organizovan je kulturno umetnički program u izvođenju OŠ “Jovan Šerbanović” Krepoljin i KUD “Mladost” Krepoljin.

 

KOMENTARIŠI