PODELI
Foto: Urban City / B.P.

Prugovo će za vikend po treći put biti domaćin manifestacije „Boj na Prugovu”.

Manifestacija je nastala vođena idejom da se otrgne od zaborava istorijska činjenica da je borba za oslobođenje Požarevca od Turaka krenula bitkom koja je vođena u hrastovoj šumi u Prugovu i koju istoričari nazivaju „Bitka na Prugovu“.

Na manifestaciji biće organizovan Dečiji turnir u malom fudbalu od 9.30h do 12 časova.

Trideset minuta nakon podneva na programu će biti Dečiji višeboj, takmičenje dece u savladavanju poligona sa preprekama.

Od 14 časova biće održan Carev kup, u čast Slaviše Radovanovića Cara odigraće se turnir u fudbalu između Prugova i ekipa Lučice, Poljane i Vlaškog Dola.

Od 19.30h na programu će biti večernji koncert gde će nestupiti gostujući KUD-ovi i domaćin KUD “Resava” iz Prugova uz vatromet.

ISTORIJAT

Učešće Prugovaca u Prvom i Drugom srpskom ustanku (pod voždom Karađorđem i knjazom Milošem) nije posebno zabeleženo, ali je svakako bilo veliko, sudeći po pesmi Mihajla Krstića BOJ NA PRUGOVU, koja je objavljena 1909. godine u njegovoj zbirci Pesme. Naime, posle Boja na Vincima i Boja na Ranovcu, Boj na Prugovu je bio poslednji udarac Turcima pred njihovo napuštanje Požarevca, u kome su vekovima boravili, dok im je sedište dugo bilo u Lučici, iz koje su upravljali nahijom.

Prugovo je dobilo ime, kako kažu predanja i zapisi putopisaca, tako što su brat i sestra blizanci izorali prugu oko sela plugom kog su vukli volovi blizanci. Na taj način selo se štitilo od kuge.

Najstariji pisani podatak o nastanku Prugova potiče iz 1467. godine, a nalazi se u Braničevskom tefteru, turskoj administrativnoj knjizi, koja se čuva u Carigradu i gde se kaže da je Prugovo te godine imalo 17 poreskih glava i 2 udovice. Poređenja radi, Lučica je imala 24, a Poljana 14 poreskih glava.

KOMENTARIŠI