U nedelju 30. juna, u Prugovu održaće se manifestacija „Dva veka boja na Prugovu“, u prugovačkom parku Bajča.

Foto: prugovo.rs / 2018.

Na progamu će biti takmičenje za najlepšu etno trpezu, takmičenje u prečenju praseta na ražnju, takmičenje u kuvanju riblje čorbe. U 15 časova predstaviće se voltižeri, kao i prezentacija Ljubičevskog višeboja. Od 17 časova organizatori najavljuju bogat kulturno-umetnički program, a specijalni gosti manifestacije su pobednici Trubačkog sabora u Guči.

Manifestacija je nastala prošle godine vođena idejom da se otrgne od zaborava istorijska činjenica da je borba za oslobođenje Požarevca od Turaka krenula bitkom koja je vođena u hrastovoj šumi u Prugovu i koju istoričari nazivaju „Bitka na Prugovu“.

Foto: prugovo.rs / 2018.

ISTORIJAT

Učešće Prugovaca u Prvom i Drugom srpskom ustanku (pod voždom Karađorđem i knjazom Milošem) nije posebno zabeleženo, ali je svakako bilo veliko, sudeći po pesmi Mihajla Krstića BOJ NA PRUGOVU, koja je objavljena 1909. godine u njegovoj zbirci Pesme. Naime, posle Boja na Vincima i Boja na Ranovcu, Boj na Prugovu je bio poslednji udarac Turcima pred njihovo napuštanje Požarevca, u kome su vekovima boravili, dok im je sedište dugo bilo u Lučici, iz koje su upravljali nahijom.

Prugovo je dobilo ime, kako kažu predanja i zapisi putopisaca, tako što su brat i sestra blizanci izorali prugu oko sela plugom kog su vukli volovi blizanci. Na taj način selo se štitilo od kuge.

Najstariji pisani podatak o nastanku Prugova potiče iz 1467. godine, a nalazi se u Braničevskom tefteru, turskoj administrativnoj knjizi, koja se čuva u Carigradu i gde se kaže da je Prugovo te godine imalo 17 poreskih glava i 2 udovice. Poređenja radi, Lučica je imala 24, a Poljana 14 poreskih glava.

KOMENTARIŠI