Manje proteina – duži život?

Manje proteina – duži život?

Dijete sa visokim sadržajem proteina sve su popularnije, posebno kod onih koji žele da smršaju. Ipak, brojna istraživanja pokazuju da takve dijete negativno utiču na zdravlje.

Hrana sa visokim sadržajem proteina u kombinaciji sa ograničenim unosom ugljenih hidrata, dovedena je u vezu sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja, problemima gubitka koštane mase i karcinomom digestivnog sistema, ukazuju rezultati istraživanja. Ipak, nisu sve visokoproteinske dijete iste, i ne nose sve isti zdravstveni rizik.

Nova studija Instituta za zdravlje i medicinska istraživanja u Južnoj Australiji, potvrdila je da proteini zaista mogu biti problem kada je zdravlje u pitanju.

Tokom studije, naučnici su otkrili da što se više proteina unosi hranom, brža je sinteza proteina u ćelijama, što za posledicu može imati kraći životni vek. Zato bi, navode autori studije, manja potrošnja proteina mogla obezbediti dugovečnost kod ljudi.

„Nakupljanje neispravnih proteina unutar ćelija ugrožava zdravlje i skraćuje životni vek“, rekao je profesor Kristofer Praud, jedan od autora studije.

Istraživanje je otkrilo i to da su dijete sa visokim sadržajem ugljenih hidrata a sa niskim sadržajem proteina nepravedno zapostavljene. Takve dijete su dovedene u vezu sa dužim životnim vekom i poboljšanim zdravljem mozga, pod uslovom da su primarni izvori ugljenih hidrata voće, povrće i neprerađena zrna.

Treba napomenuti da je studija sprovedena na voćnim mušicama i crvima, tako da će istraživačma biti potrebna dugotrajna ispitivanja na ljudima, pre nego što se rezultati mogu definitivno prihvatiti.

„Već smo znali da, uopšte, niži unos hrane produžava životni vek, dok smo u novom istraživanju otkrili to da prekomerna ishrana, u pogledu proteina, može skratiti životni vek“, rekao je profesor Praud.

KOMENTARIŠI